Publicat 3/12/2019 11:58:18 +01:00CET

Espanya bat el seu rècord de donació d'òrgans en un sol dia, amb 19 donants morts en 24 hores

Imagen de 'Operation Life', el docurreality que se adentra en el quirófano
ATRESMEDIA

MADRID, 3 des. (EUROPA PRESS) -

El sistema espanyol de trasplantaments va batre el passat 29 de novembre el seu millor registre d'activitat en un sol dia, després de gestionar 19 donants morts en menys de 24 hores.

El rècord anterior, el 14 de desembre del 2015, registrava 15 donants procedents de persones mortes i 1 donant renal viu, quan es van fer 38 trasplantaments.

Segons les dades de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), cinc de les donacions que es van practicar el 29 de novembre es van dur a terme en asistòlia i una per donació internacional.

Segons l'organisme, el novembre ha estat "excepcional" perquè, a més de batre una fita, hi ha hagut 2 dies en què s'han comptabilitzat 15 donants, davant dels 6 diaris de mitjana el 2018.

Gràcies a les 19 famílies involucrades, s'han fet un total de 38 trasplantaments al novembre: 23 renals, 10 hepàtics, 2 bipulmonars, 2 cardíacs i 1 trasplantament combinat de pàncrees-ronyó.

Dos dels trasplantaments s'han fet en situació 'd'urgència zero' i, a més dels renals, dos dels pacients estaven inclosos en el Programa d'Accés al Trasplantament per Hiperimmunitzats (PATHI).

A més a més, s'han mobilitzat 8 vols per traslladar equips i òrgans, 5 d'ells en vols privats i 3 en vols comercials, la qual cosa ha suposat la participació de 12 aeroports.

En els diferents operatius hi han participat 27 hospitals d'Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i País Basc, als quals s'afegeix l'hospital francès de Dijon.