Publicat 29/5/2019 16:49:00CET

Escriptors i editors signen un manifest contra la Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa per la manca de dones

Escritores y editores firman un manifiesto contra la Bienal de Novela Mario Vargas Llosa por la falta de mujeres
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

MADRID, 29 maig (EUROPA PRESS) -

Desenes d'autors i editors, entre els quals hi ha noms com els de Rosa Montero, Laura Freixas, Cristina Fallarás o Jorge Volpi, han signat un manifest contra la Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa --que tindrà lloc del 27 al 30 de maig a la ciutat de Guadalajara (Mèxic)-- per la manca de dones en el certamen.

"Els sotasignats volem manifestar el nostre cansament i rebuig davant la disparitat de gènere que regeix la majoria d'esdeveniments culturals i literaris a l'Amèrica Llatina, així com la mentalitat masclista subjacent", han lamentat en una carta.

Al seu entendre, és "inadmissible que en el segle XXI, en plena onada de reivindicacions per la igualtat", s'organitzi un esdeveniment com aquesta biennal "sense perspectiva de gènere". Segons explica el document, en aquesta tercera edició hi participaran tretze homes i tres dones, mentre que entre els finalistes del premi hi ha quatre homes i una sola dona.

"Això no hauria de sorprendre, si considerem que dels cinc membres del jurat, quatre són homes. Aquest any no és gaire diferent als anteriors, la qual cosa confirma que el criteri discriminador s'imposa sistemàticament", ha alertat.

En aquest sentit, ha apuntat que el 2014 es va convidar 25 homes i sis dones; mentre que el 2015 22 homes i vuit dones. "I en totes dues edicions, tant el jurat com el grup de finalistes va tenir una proporció desigual. En les dues biennals el guanyador va ser un escriptor home. Podem perfectament endevinar de quin gènere serà el guanyador 2019", ha indicat.

Més noms entre els signants són els dels escriptors Juan Cárdenas, Gabriela Wiener, Samantha Schweblin o Juan Villoro i editors com Silvia Sesé o Juan Casamayor. "Com a escriptores, escriptors i persones vinculades amb el món editorial, no podem mantenir silenci ni davant la invisibilització de les autores ni l'assetjament i abús sexual del qual també són part en l''statu quo' de les lletres, com ha revelat el recent 'Me Too Escritores Méxicanos'", han afegit.