Actualitzat 15/12/2014 12:55

La por escènica pot provocar des de sequedat bucal i tremolors a taquicàrdies i vòmits

Joaquín Sabina se marca un Pastora Soler y no finaliza uno de sus conciertos
Foto: CORDON PRESS

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

La por escènica és un trastorn d'ansietat social extrema que es caracteritza pel temor a parlar o actuar en públic i per la sensació de pèrdua de control a nivell cognitiu, fisiològic i conductual, un procés que pot provocar des de sequedat bucal i tremolors a taquicàrdies i vòmits, segons ha explicat el psicòleg i president de la Societat Espanyola d'Ansietat i Estrès, Antonio Cano.

   Aquest trastorn, que va retirar dels escenaris la cantant Pastora Soler, i que fa poc va afectar Joaquín Sabina durant un concert, es manifesta a nivell fisiològic mitjançant símptomes com augment de la temperatura, taquicàrdies, sudoració, com també dificultats en el sistema nerviós muscular, sequedat bucal, tremolor o dificultat per empassar, entre d'altres.

   Alhora, explica a Europa Press, el subjecte afectat pot arribar a pensar que es pixarà a sobre o que haurà d'anar urgentment al bany a vomitar; i, a més, pot experimentar dificultats en la conducta.

   El comportament pot ser que no sigui el més adequat per fer una determinada tasca perquè se sent paralitzat o està més pendent d'ell que de la interacció amb els altres -en aquest cas amb el públic-. "La conducta adequada passaria per centrar-se en la tasca, comunicar-se amb el públic, fet que portaria a una activació que ajudaria el subjecte en tots els sentits", concreta.

   Tot i els nombrosos símptomes físics, els altres no tenen per què percebre aquest tipus d'ansietat de qui ho pateix, sosté. "Aquesta persona sol pensar que els del seu voltant se n'adonen, tot i això, no es pot saber si l'esmentada persona té una taxa cardíaca molt augmentada o li costa d'empassar, per exemple". En aquest sentit, indica que pot fer anys que es pateix aquest trastorn "sense que ningú ho hagi notat".

   El pànic o por escènica "pot durar per tota la vida si la persona no se sotmet a tractament amb l'ajuda d'un psicòleg", adverteix el president de la Societat Espanyola d'Ansietat i Estrès.

QUI AFECTA AQUEST TIPUS DE TRASTORN?

   Segons el doctor, es tracta d'un problema que afecta persones que en un determinat moment -o des de sempre- tenen dificultats per mantenir una relació social, una entrevista de treball, una cita, etc., fet que si s'agreuja, pot derivar en no poder tenir parella, amics o treball. En els últims 12 mesos un 0,60% de persones a Espanya ha patit aquest problema, exposa, xifra que equival a gairebé un 1% de la població.

   Respecte als tractaments recomanats contra aquest trastorn, Cano els divideix en tres tècniques que són portades a terme per part de professionals de Psicologia, i que "només si esdevenen totalment eficaços, esborraran aquest mal".

   En primer lloc, destaca les tècniques a nivell cognitiu, centrades en la "reestructuració cognitiva". Es basen en la psicoeducació, a mostrar a l'afectat que l'ansietat la produeix ell mateix cometent dos tipus d'errors: magnificar l'amenaça -"si em bloquejo davant d'aquest públic em moro"-, i pensar constantment en el seu problema -"em posaré molt nerviós en aquest acte, ho passaré fatal"-, fet que genera més ansietat. Aquesta tècnica entrena perquè no es cometin aquests errors i que, en cas de caure-hi, es corregeixin.

   En segon lloc hi ha les tècniques de relaxació, que, segons la seva opinió, "aconsegueixen el mateix que els fàrmacs -reduir l'activació- però de manera permanent, i no a intervals d'unes hores".

   Finalment, Cano subratlla l'eficàcia de les tècniques conductuals. "L'entrenament en habilitats socials, com parlar en públic, actuar davant d'un escenari, etc., sumat a la pràctica, la correcció i el reforç del que es fa bé, fa que cada vegada es faci millor l'activitat per a la qual es presenten dificultats".

   Actualment, conclou l'especialista, aquestes tècniques terapèutiques estan incloses en l'Atenció primària de manera experimental en 17 centres de sis comunitats autònomes, en el marc del Sicap.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés