Publicat 31/07/2019 12:25

Un equip d'investigadors de la UB utilitzen la realitat virtual per resoldre problemes parlant amb un mateix

Edifici Histric de la UB
UB - Archivo

MADRID, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

Un equip d'investigació de la Universitat de Barcelona (UB), IDIBAPS i Virtual BodyWorks, ha utilitzat la realitat virtual immersiva per observar els efectes de parlar amb un mateix com si es tractés d'una altra persona, utilitzant la realitat virtual, i han afirmat que els metges podrien utilitzar aquest mtode per ajudar les persones que enfronten problemes personals menors.

La tcnica consisteix en una conversa virtual amb un mateix a través de la realitat virtual, en la qual un dels interlocutors és la mateixa persona i l'altre és el doctor Sigmund Freud, per controlats per la mateixa persona. Així, els participants poden anar canviant d'un costat a l'altre entre tots dos cossos, de manera que tenen una conversa: en realitat és amb ells mateixos, per sembla que és entre dues persones diferents.

Els resultats de l'estudi, que s'han publicat en la revista 'Scientific Reports' del Nature Group, mostren que la conversa amb un mateix encarnat com el doctor Sigmund Freud funcionen per millorar l'estat d'nim de les persones.

Per dur a terme l'estudi, els investigadors van escanejar la persona per obtenir un 'avatar' que és similar a la persona en 3D, i a continuació, el participant podia explicar el seu problema personal al doctor Freud. Una vegada plantejat el problema, la persona passava a ser encarnada per Freud, de manera que el seu cos es movia amb els seus propis moviments i podrien respondre's a ells mateixos. Després d'aix, s'encarnaven una vegada més en el seu propi cos i podien veure i escoltar la resposta de Freud.

"Veuran i escoltaran la seva prpia imatge explicant el problema, i es veuran a si mateixos com si fos una altra persona. Ara ells mateixos s'han convertit en l''amic' que els est escoltant i est mirant d'ajudar-los", ha explicat Mel Slater, membre de l'Institut de Neurocincies de la Universitat de Barcelona.

Una setmana després de la finalització de l'experiment, més del 80 per cent dels participants del grup d'intercanvi corporal van informar d'un canvi pel que fa al seu problema, mentre que, en el cas del grup de control, va ser menys d'un 50 per cent.

"Vam descobrir que aquells que formaven part del grup d'intercanvi de cos van obtenir un millor coneixement, comprensió, control i noves idees sobre el seu problema en comparació amb els del grup de control -sense intercanvi de cos-", ha indicat Mel Slater.

Els investigadors creuen que aquest mtode podria ser una eina útil per als metges. "Ara que la realitat virtual est disponible com a producte de consum, amb alta qualitat a un cost inferior al d'un bon telfon intelligent, aquest mtode podria ser mpliament utilitzat pels metges", ha finalitzat l'investigador.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés