Entitats socials proposen als candidats actualitzar l'IRSC i regular el lloguer

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina
EUROPA PRESS
Actualitzat 7/12/2017 12:17:30 CET

Demanen exigir la recuperació de l'autogovern de Catalunya i la fi del 155

BARCELONA, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha transmès aquest dijous 54 propostes per als partits polítics de les eleccions del 21 de desembre, entre les quals figura la d'actualitzar l'Indicador de renda de suficiència (IRSC), que valora la situació de necessitat de les persones i no s'actualitza des del 2010, i la de regular el lloguer.

En concret, han demanat "desenvolupar de manera urgent" una llei que abordi aquest mercat, així com les reserves de sòl per a habitatge protegit, i també han cridat a ampliar el parc públic d'habitatges de lloguer social amb un fons d'inversió social i reforçant les ajudes a entitats i a la rehabilitació, segons el document, recollit per Europa Press.

Les més de 3.000 entitats que agrupa la Taula han instat els candidats a comprometre's davant els "molts reptes" que presenta el sistema de benestar actual, per la qual cosa han suggerit aconseguir que la renda garantida de ciutadania (RGC) sigui compatible amb una feina parcial.

BANCA PÚBLICA

Han reclamat impulsar una banca pública catalana i afavorir les entitats financeres cooperatives i comunitàries, així com reforçar les polítiques predistributives i de garantia de drets socials en els àmbits educatiu, de l'habitatge i del mercat de treball per reduir desigualtats.

També han instat a actualitzar la cartera de serveis socials, garantir prou places a residències, i avançar en convenis amb empreses subministradores per evitar talls de subministraments bàsics.

Entre les propostes socials hi figura augmentar els recursos destinats a la infància fins a la mitjana de la UE del 2,4% del PIB, establir un pla de xoc per a persones en atur de llarga durada i garantir un retorn social més gran de l'impacte del turisme.

AGILITAR LES SUBVENCIONS

El document inclou propostes referents a la relació de l'administració amb el Tercer Sector, entre les quals destaca desplegar una nova modalitat de concerts socials i ocupacionals, substituint les subvencions, sobre les quals han demanat que es facin de manera plurianual quan es tracti de serveis de continuïtat.

També han cridat a agilitar i normalitzar el calendari de convocatòries, resolucions i pagaments, fomentant que siguin previs al desenvolupament de projectes, així com permetre que les convocatòries introdueixin conceptes subvencionables com els interessos bancaris --que sovint demanen mentre esperen rebre la subvenció--.

SITUACIÓ POLÍTICA

A més de lamentar la crisi socioeconòmica, la Taula ha afirmat: "Ens preocupa també la greu situació del país i no podem defugir la necessària defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals i el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític".

A les 53 propostes socials i del sector, s'hi suma la número 54, que exigeix la recuperació de l'autogovern de Catalunya i la finalització de la intervenció econòmica de les finances de la Generalitat, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la "judicialització de la política catalana".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.