Publicat 12/11/2020 16:44CET

Entitats socials catalanes alerten que un 93% pot acabar l'any amb pèrdues

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya ha alertat aquest dijous que més d'un 93% de les entitats socials poden acabar l'any amb pèrdues, i ha sostingut que els deuen 286 milions d'euros en factures vençudes i subvencions executades i justificades.

Així ho afirma l'avanç de les dades d'una enquesta que s'ha fet a les entitats, que confirmen l'"impacte econòmic" de la crisi en les entitats no lucratives que presten serveis d'atenció a les persones, ha informat aquest dijous la Confederació en un comunicat.

La Confederació --organització empresarial que representa les entitats del tercer sector-- ha assenyalat que la pèrdua d'ingressos del sector arran de la pandèmia de la covid-19 supera els 593 milions d'euros i els sobrecostos ascendeixen a gairebé 84 milions, i ha advertit que és un sector amb 97.000 persones contractades.

Ha recordat que va presentar a l'abril un pla de 12 mesures urgents per a la reactivació econòmica del tercer sector, i ha assenyalat que, si bé el Govern ha desplegat accions que donen resposta a alguna de les reivindicacions, són "parcials i insuficients".

El president de la Confederació, Joan Segarra, ha subratllat que reconeixen el gest i l'esforç del Govern, però que com a confederació els correspon "reclamar millores que suposin un salt qualitatiu cap endavant i posar la mirada a l'any 2021 i els anys posteriors, en els quals la incertesa és absoluta".

ENQUESTA

L'enquesta que ha dut a terme la Confederació entre les entitats socials ha constatat que el 60% de les entitats manifesta que té factures vençudes pendents de cobrar, amb un import superior als 162 milions d'euros.

Ha assenyalat que el 63% del deute correspon a la Generalitat, el 25% als ajuntaments, el 10% a altres administracions públiques i un 2% a clients privats, segons la Confederació.

Així mateix, estima que l'import de subvencions executades i justificades pendents de cobrar és de gairebé 94 milions d'euros, un 75% de les quals corresponen a la Generalitat, que sumen un total de 256 milions d'euros pendents de cobrar.

Les entitats socials preveuen un descens d'ingressos de més del 10% i prop del 60% ha tirat endavant amb fons propis, i ha posat en risc la seva viabilitat, i un 35,5% s'ha hagut d'endeutar amb préstecs bancaris.

Només el 6,1% de les entitats socials preveu tancar l'any sense pèrdues: un 43,3% de les entitats ja afirmen que ho faran i un 50,5% encara no ho saben, en espera del tancament d'aquest últim trimestre, amb el qual un 93% podrien acabar l'any amb pèrdues.

La crisi de la covid-19, segons la Confederació, ha provocat un descens de l'ocupació de prop del 10%, i un 50% de les entitats enquestades pensa que en els propers mesos l'ocupació continuarà disminuint.

En vista d'aquesta situació, la Confederació ha reclamat el "pagament immediat" dels 256 milions d'euros de deute al tercer sector social, que s'articulin línies de suport i ajuts directes al sector, i que s'impulsi un acord polític entre les diferents forces parlamentàries que es concreti en un pla de finançament i sostenibilitat a llarg termini.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés