Publicat 02/07/2015 13:24

Entitats socials atenen un 3,4% més de catalans

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Àngels Guiteras
EUROPA PRESS

"Veiem el futur amb cada vegada més necessitats socials", diu Guiteras

BARCELONA, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

Les entitats socials de Catalunya van atendre entre 2013 i 2014 un 3,4% més de persones vulnerables, un període en el qual també van incrementar un 2,9% els seus ingressos, especialment els d'origen públic.

Ho ha revelat aquest dijous en roda de premsa la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, a la llum del primer 'Baròmetre del Tercer Sector Social', amb dades d'una mostra de 348 entitats.

Gairebé el 60% del finançament de les entitats socials és d'origen públic, que ha incrementat un 5,5% les seves aportacions al sector en relació amb el privat, especialment entre les entitats socials de gran envergadura.

El director general de la Taula, Toni Codina, ha lamentat que l'increment de les aportacions públiques "no arriba a les entitats petites, que són la immensa majoria a Catalunya", tot i que ha celebrat la lleugera recuperació del sector.

Gran part de les entitats del sector són organitzacions amb ingressos "baixos", i fins al 43% d'elles té menys de 50.000 euros a l'any i tendeixen a recórrer més a finançament privat perquè no accedeixen al públic.

De fet, el 60% dels ingressos són d'origen privat en la majoria d'entitats socials, que acumulen deutes "molt endarrerits" per part de les administracions, segons ha dit Codina.

DEUTE DE LES ADMINISTRACIONS

Les administracions deuen algun import de subvencions atorgades en anys passats (2014 o abans) al 33,5% de les entitats, cosa que ha repercutit en el fet que fins al 32,4% d'elles hagi tingut pèrdues --així i tot, el 56,4% ha registrat superàvit--.

Codina ha destacat que el deute de les administracions no ha crescut a l'últim any, però "s'ha cronificar": el 20,1% de les entitats suporta impagaments de subvencions de les administracions des de fa dos anys o més.

El 93,8% d'ingressos de les entitats procedeixen de la Generalitat i de les administracions locals catalanes --només el 6,2% procedeixen de la resta de l'Estat i d'Europa--, i els procedents de subvencions i convenis són gairebé quatre vegades superiors als de contractes i concerts.

En relació amb els ingressos privats, les entitats de més envergadura tenen recursos procedents sobretot de la prestació de serveis, i les petites de donatius i quotes.

TORNEN A GENERAR OCUPACIÓ

L'informe també destaca que les entitats socials tornen a generar ocupació després de cinc anys de reculada, i el conjunt del sector té 3,7 persones voluntàries per cada persona contractada, tot i que el 43,6% d'entitats no té cap treballador en plantilla.

El 93,2% d'entitats tenen socis i donants, i el 95,3% té voluntaris, que tenen un "importantíssim pes per al sector", ha destacat Codina, que també ha apuntat que com més petites són les entitats socials, menys persones contractades tenen.

"Veiem el futur amb cada vegada més necessitats socials i es necessitessin durant molts anys polítiques per remuntar la situació", ha destacat Guiteras, que recepta més recursos públics per poder portar a terme aquest objectiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés