Publicat 13/01/2015 12:00

Entitats socials alerten de la "vulnerabilitat" dels joves extutelats

Adverteixen del desigual desenvolupament de programes de suport a les autonomies

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

Les entitats socials catalanes han demanat aquest dimarts continuar avançant en la igualtat d'oportunitats i drets dels joves extutelats, i han alertat que són un col·lectiu que es troben en una situació de "vulnerabilitat" més important que la majoria de joves de 18 anys.

Així ho recull el dossier 'Joves extutelats. El repte d'emancipar-se avui', presentat aquest dimarts a Barcelona i editat per la Taula del Tercer Sector, que agrupa prop de 4.000 entitats socials.

A l'estudi, presentat per la directora de la Federació d'Entitats amb projectes i pisos assistits (Fepa), Ana Villa, alerta que els joves que han estat tutelats es troben en una situació de vulnerabilitat molt diferent de la de la resta, i adverteix que "se'ls exigeix allò que no es demana al conjunt de la joventut".

Ha alertat que en complir la majoria d'edat han d'emancipar-se sense tenir el suport familiar ni els recursos econòmics per fer-ho, i ha assenyalat que la seva complexa situació es veu "agreujada" per les xifres d'atur juvenil i el nivell formatiu inferior al de la mitjana poblacional.

Les entitats han vist necessari l'acció preventiva a la feina amb els adolescents abans de la majoria d'edat, incidir en la inclusió dels extutelats en l'ensenyament reglat obligatori i postobligatori i promoure activitats que ajudin a ampliar el seu entorn social.

DESIGUALTAT PER AUTONOMIES

Ha subratllat que el marc legal de l'Estat i de la majoria d'autonomies no preveu específicament el suport als joves extutelats, fet que suposa que els joves tutelats "poden veure's desprotegits legalment en complir la majoria d'edat".

L'estudi lamenta que les polítiques i programes de suport es desenvolupin de manera desigual a les autonomies, i ha assenyalat que una de les "prioritats" és garantir que es faci efectiva la igualtat d'oportunitats i el treball per a la cohesió social.

Catalunya, per part seva, té un reconeixement legislatiu des del 2010 per a l'atenció específica dels extutelats, però les entitats han remarcat que aquesta "bona trajectòria" ha de continuar avançant i veuen necessària una coordinació interdepartamental més rellevant que sumi esforços en l'atenció integral.

Actualment hi ha més de 30.000 nens i joves i més de 5.000 extutelats a tot l'Estat, un de cada cinc menors de 30 anys està emancipat a Espanya i 867.000 menors de 25 anys es troben a l'atur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés