Actualitzat 06/03/2014 12:46

Entitats i partits acorden lluitar contra l'"estigma" de la sida

El conseller de Salud, Boi Ruiz, en el Parlament
Foto: PARLAMENT

BARCELONA, 6 Mar. (EUROPA PRESS)

Les ONG contra la sida i partits polítics amb representació al Parlament han corroborat el primer acord nacional en la lluita contra la sida.

   Es tracta d'un pacte que posa èmfasi en la necessitat d'enfrontar l'"estigma" relacionat amb la malaltia.

   L'acord, que ja va ser rubricat el passat 12 de febrer a la cambra catalana amb l'aprovació d'una declaració institucional signada per tots els grups, insta a mantenir la feina amb el teixit associatiu i celebra el "compromís històric" que representa la firma del pacte.

   En una intervenció a la Comissió de Salut, el conseller Boi Ruiz ha indicat que el nou pla de lluita contra el VIH amb l'horitzó 2017 se centrarà en dos aspectes pendents a l'abordatge d'aquesta infecció: el combat contra l'estigma i la discriminació associada, i el manteniment dels esforços en investigació per trobar una curació.

   "No hem d'abaixar la guàrdia", ha expressat Ruiz, malgrat considerar que s'està guanyant el combat contra l'epidèmia, tot i que falta molt per fer encara, fixant-se com a objectiu que en un futur no existeixin més infeccions, morts ni discriminacions per aquesta causa.

   El conseller ha destacat entre les assignatures pendents una millora de la vigilància epidemiològica i conductual, la consolidació dels sistemes de detecció precoç, una millor coordinació entre serveis, vigilar el compliment de la teràpia i la valoració dels mecanismes de prevenció.

   El director científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i sida de Catalunya, Jordi Casabona, ha recordat que des de l'any 2000 es manté estable la xifra de 800 noves infeccions per VIH l'any a Catalunya, una taxa lleugerament superior a la mitjana europea però molt per sota de la registrada anys abans.

   De fet, al voltant de 33.000 persones conviuen amb el virus a Catalunya, però el 25% no ho sap, perquè prop de la meitat dels nous diagnòstics es fa de manera tardana, i tot i que els tractaments farmacològics han permès evitar la mort dels malalts, els infectats presenten una mitjana de vida 14 anys inferior al conjunt de la societat.

   A més, ha destacat que el factor principal de transmissió actual és la via sexual --un 82%--, davant de l'ús indegut de xeringues, i apunta que fins un 60% dels nous casos es produeix al col·lectiu homosexual.

   Casabona ha evidenciat que les malalties de transmissió sexual augmenten a Catalunya, com en el conjunt dels països occidentals, i ha destacat que s'han detectat fins a 25 casos de sífilis, gonococia o clamídia entre adolescents de 13 a 15 anys.

   Aquests "canvis socials", que es concreten també en la dada que un 40% dels joves entre 16 i 25 anys no usen preservatiu en les seves relacions sexuals, que un 12% de la població té la seva primera relació abans dels 15 anys, i que fins a la meitat de les joves reconeix haver pres alguna vegada la pastilla de l'endemà, evidencien la necessitat d'actuar per reduir les conductes de risc, ha insistit Casabona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés