BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -
Entitats reclamen la necessitat d'"un gir" en les polítiques públiques orientades a garantir el dret a una alimentació adequada, segons un informe de l'Observatori Desc, Educació per a l'Acció Crítica i Entrepobles, que sosté que la crisi i les retallades socials fan que famílies vegin vulnerat el seu dret a l'alimentació.
L'informe analitza el dret a una alimentació adequada com un dret humà reconegut en diferents instruments que Espanya ha ratificat, i que aquests compromisos generen obligacions de "respectar, protegir i garantir" els drets que reconeixen.
El text conclou que les polítiques d'austeritat implantades a Catalunya s'han materialitzat en l'"absència de mesures de protecció social per mitigar" l'impacte de la crisi, i ha lamentat l'absència de programes socials contra la pobresa infantil.
Les entitats han lamentat que la resposta institucional a les necessitats alimentàries "es redueix a mesures assistencials, insuficients i parcials", i han retret l'externalització d'aquesta desresponsabilitzant-se de la gestió, que recau en organitzacions del tercer sector.
L'informe ha remarcat que el "paternalisme i la fiscalització en la gestió dels recursos públics" a les persones en risc de pobresa contrasta amb els objectius dels serveis públics d'afavorir més autonomia.
Veu que la pèrdua d'explotacions agràries de petita i mitjana extensió és una de les "causes estructurals del debilitament" del sistema alimentari local, i retreu el desaprofitament d'aliments per part de l'agroindústria.
Les entitats recomanen que les polítiques públiques siguin dissenyades tenint en compte "l'enfocament de dret i en cap cas esgrimir raons econòmiques", i la implementació d'un programa de renda bàsica que escapi de la dinàmica d'ajudes assistencialistes.
També recomanen definir la prioritat dels recursos destinats a les beques menjador, una "política clau" en el cas de la infància, i la promoció de menjadors escolars ecològics que impliquin la compra de producció local.
Ha sol·licitat revisar l'ús de protocols i establir l'obligatorietat de la seva implementació per poder recollir dades sobre casos de malnutrició, i millorar la coordinació entre serveis generals i dels barris.
Les entitats també han demanat dissenyar polítiques integrals que tinguin en compte "tot el cicle del sistema alimentari", tant a nivell de producció, distribució i consum, i posar en relleu el paper de la producció i la cultura alimentària local.