Publicat 15/11/2020 14:11CET

Entitats demanen un allotjament estable per als 'sense sostre' en el toc de queda

Barcelona i ONGs habiliten un circuit per evitar multes a qui dormi al carrer

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

Entitats d'atenció als 'sense sostre' a Barcelona han advertit que el toc de queda nocturn agreuja la situació i han demanat solucions estables com a prevenció davant el coronavirus, tot i que també valoren els esforços de l'administració per activar dispositius temporals i evitar multes a qui dormi al carrer.

La responsable de Sense Llar i Habitatge de Càritas Diocesana de Barcelona, Fina Contreras, ha declarat Europa Press que "la Covid-19 demostra que la millor protecció és tenir habitatge" i que els albergs que s'han obert durant la pandèmia a la capital catalana han resultat útils però no són una solució a llarg termini.

"Opcions com la de Fira no són la solució, perquè el que estem demanant és habitatge propi, tot i que cal valorar que l'Ajuntament ha estat dels pocs que han obert dispositius" per a aquestes persones durant el coronavirus, ha dit.

En la mateixa línia, el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha declarat que solucions com la de la Fira en Montjuïc "no són una opció per a gent que està sempre al carrer, perquè no hi volen anar i la convivència és difícil", i ha afegit que, malgrat que no és fàcil, l'ideal seria espais petits on la gent s'hi pugui confinar complint les mesures de seguretat.

L'Ajuntament de Barcelona ha informat que la ciutat compta amb 2.700 places per allotjar persones que estan al carrer --500 d'elles es van crear durant la pandèmia-- i que durant la pandèmia ha atès 1.300 persones en els seus allotjaments d'emergència; però, segons dades d'Arrels, a data del 14 de maig del 2020, almenys 1.239 persones continuaven vivint fora.

SENSE MULTES PERÒ VULNERABLES

El rector de la Parròquia de Santa Anna, Peio Sánchez, que atén al seu 'Hospital de Campanya' al centre de Barcelona unes 150 persones que viuen al carrer, ha explicat que els problemes que pateixen aquestes persones "estan més lligades a tota la normativa del coronavirus en el seu conjunt que al toc de queda".

Així, com corroboren Arrels i Càritas, el sacerdot ha aclarit que no li consten casos d'usuaris que s'hagin multat últimament per estar de nit al carrer; però sí gent que, amb els bars tancats i menys mobilitat al carrer, troben dificultats per accedir a menjar calent, espais per rentar-se, consignes per deixar les seves pertinences o gent a qui demanar almoina.

Les entitats han assegurat que des de març existeix un pacte amb l'Ajuntament de Barcelona i els Mossos d'Esquadra per no multar els indigents que no tenen on confinar-se, i han afegit que s'ha creat un circuit per "reconduir i cancel·lar les multes" en cas que n'arribi alguna, segons Contreras.

Busquets ha explicat que la Fundació Arrels està repartint certificats perquè els 'sense sostre' puguin demostrar la seva situació si els para la policia entre les 22.00 i les 6.00; i ha avançat que l'entitat farà una enquesta entre els 'sense sostre' el 26 de novembre per tenir un coneixement més profund i actualitzat de la seva situació.

Per Busquets, la situació de les persones sense llar durant l'estat d'alarma és especialment preocupant per l'arribada del fred i la falta de llocs per trobar menjar calent, però adverteix que l'actual toc de queda suposa altres perills: "Els carrers estan més buits i hi ha una sensació d'inseguretat. Durant la primera onada del coronavirus hi van haver tres assassinats".

MESURES

Contreras està convençuda de la necessitat d'oferir apartaments a les persones que viuen al carrer, o d'aprofitar els hotels tancats per la pandèmia per acollir-les, i ha explicat que l'entitat ha invertit aquest any més d'un milió d'euros en habitatges per a col·lectius vulnerables, "el doble que l'any passat".

L'Ajuntament de Barcelona ha informat que aquest any preveu assumir una despesa extraordinària d'almenys 9 milions d'euros per garantir l'atenció de les persones sense llar en el marc de la crisi sanitària; una xifra que representa un increment del 25% respecte als 35 milions d'euros que ja tenia pressupostats el consistori per aquest any.

La Generalitat va anunciar aquest dimecres que ha reforçat el finançament als ens locals per fer front a la situació de les persones sense sostre amb 9 milions d'euros --3,5 milions per a Barcelona i la seva àrea metropolitana--, que se sumen als 2,8 milions que el Govern ha destinat a aquest àmbit des que va començar la pandèmia.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés