Publicat 13/02/2019 15:30

Enterrar gossos era un ritual habitual del neolític a la Península Ibrica, segons un estudi

Restes de gos adult, situat entre esquelets humans
UAB

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Una investigació liderada per la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) ha descobert que l'enterrament de gossos al neolític --fa uns 6.000 anys-- al nord-oest de la Península Ibrica era un ritual funerari habitual.

Han arribat en aquesta conclusió després d'aconseguir noves dades per descriure i interpretar la presncia d'aquests animals en espais sagrats, amb l'exploració de 26 exemplars de gossos que s'han trobat en estructures funerries de quatre jaciments i necrpolis de la província de Barcelona, segons ha informat la UAB aquest dimecres en un comunicat.

Els gossos tenien entre un mes i sis anys de vida, amb predomini d'exemplars entre 12 i 18 mesos, amb unes mesures compreses entre els 40 i 50 centímetres d'alada i la gran majoria havien estat enterrats en tombes circulars, juntament o entre els humans, encara que també s'han trobat per separat.

La investigadora del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistriques (SERP) de la UB i primera autora de l'article, Silvia Albizuri, ha apuntat la possibilitat que la presncia de cadells i gossos joves "suggereix una intencionalitat en el sacrifici, encara que es podria pensar en un consum hum", així com que la sepultura conjunta sigui una relació directa amb el ritual funerari.

En aquest sentit, ha indicat que "aquesta hiptesi és slida, a més del fet de trobar-se en una zona d'influncia cultural que confereix un valor simblic al gos en aquest període" com és el sud de Frana i el nord d'Itlia.

DIETA GESTIONADA PELS HUMANS

Dels 26 gossos, a 18 se'ls ha fet una anlisi isotpica per establir una relació amb la dieta, i s'ha assegurat que era mixta i "molt semblant a la humana", amb una elevada presncia de cereals i verdures, ha explicat la investigadora del Grup de Recerca en Antropologia Biolgica (Greab) de la UAB, cosa que fa pensar que fossin les persones qui preparaven la seva alimentació.

Aquest treball permet "reforar" la idea que els gossos van tenir un paper important en l'economia de les poblacions neolítiques amb feines com protegir ramats i vigilar assentaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés