Publicat 25/02/2021 13:46CET

Enric Gomà apel·la a un català natural en el llibre 'El català tranquil'

Coberta d''El català tranquil', d'Enric Gomà
PÒRTIC

Creu que Twitter és un "gran bé" lingüístic

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà apel·la a un català natural, tranquil i espontani en el llibre 'El català tranquil. Un manifest' (Pòrtic), que vol traslladar la idea que es tracta d'una llengua "rica, expressiva, potent, ben formada, natural i viscuda".

En una roda de premsa telemàtica, Gomà ha assegurat que l'intent de la normativa per guanyar respectabilitat ha fet "disminuir una mica" la idea que el català també és natural i espontani, i ha subratllat que una llengua muta i aquestes mutacions fan sentir més segurs els parlants.

En un manifest amb tocs humorístics, en el qual Gomà explica l'origen de parells de paraules en què una de les dues és menys acceptada normativament, l'autor demana recuperar la idea que hi ha termes que neixen des de dins constantment per equivocació, moda, mania, deformació o hipercorrecció: "Això també és la llengua", ha afegit.

Ha dit que hi ha hagut 100 anys de normativa, "que han estat fonamentals", però que també valen la pena els 900 anys sense ella, com va evolucionar i va mutar i la influència d'altres llengües, que va acabar configurant el català.

"Tot el que ha nascut de dins el català, per raons diverses, coexisteix", ha assenyalat, com és el cas de la dicotomia entre 'taquilla' i 'guixeta' o 'xarrup' i 'sorbet' o 'buscar' i 'cercar', la qual cosa ha dit que no és obrir la porta als castellanismes.

Ha dit que es genera argot juvenil català, que en alguns casos procedeix del castellà i, en d'altres és propi, que "val la pena mirar amb simpatia", i ha menyspreat el rebuig que existeix cap a tot allò contemporani.

NO "FOSSILITZAR" LA LLENGUA

Gomà ha apel·lat a estar atents a aquestes mutacions del català per no "fossilitzar" la llengua, i ha dit que en dècades passades l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) era molt estricte i ha demanat que ajudi a deixar respirar la llengua.

Quan li han preguntat si això pot repercutir en una entrada més important de castellanismes, ha dit que no s'ha d'obrir a tota mena de calcs del castellà, però tampoc que la llengua es fossilitzi, i ha assenyalat que hi ha un "dèficit en català popular, natural i espontani".

Enric Gomà ha dit que el català té molts recursos, però que s'ha de vigilar que no es faci "vell", i ha exemplificat que 'senzill' és un castellanisme però que ara no és necessari dir-ho quan ja s'ha acceptat.

ÚS DEL CATALÀ

L'autor ha subratllat que el repte més important del català és fer-ne créixer l'ús, perquè disposa de canals, tot i que ha assenyalat que tot és millorable, i ha defensat que les xarxes socials com Twitter són un "gran bé" lingüístic perquè permeten disposar de molta informació que abans no es tenia.

L'editor Josep Lluch ha destacat que 'El català tranquil' és un llibre de celebració de la llengua catalana, però alhora una "interpel·lació seriosa" a l'acadèmia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés