Publicat 25/02/2021 13:46

Enric Gom apella a un catal natural en el llibre 'El catal tranquil'

Coberta d''El catal tranquil', d'Enric Gom
PRTIC

Creu que Twitter és un "gran bé" lingüístic

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i divulgador lingüístic Enric Gom apella a un catal natural, tranquil i espontani en el llibre 'El catal tranquil. Un manifest' (Prtic), que vol traslladar la idea que es tracta d'una llengua "rica, expressiva, potent, ben formada, natural i viscuda".

En una roda de premsa telemtica, Gom ha assegurat que l'intent de la normativa per guanyar respectabilitat ha fet "disminuir una mica" la idea que el catal també és natural i espontani, i ha subratllat que una llengua muta i aquestes mutacions fan sentir més segurs els parlants.

En un manifest amb tocs humorístics, en el qual Gom explica l'origen de parells de paraules en qu una de les dues és menys acceptada normativament, l'autor demana recuperar la idea que hi ha termes que neixen des de dins constantment per equivocació, moda, mania, deformació o hipercorrecció: "Aix també és la llengua", ha afegit.

Ha dit que hi ha hagut 100 anys de normativa, "que han estat fonamentals", per que també valen la pena els 900 anys sense ella, com va evolucionar i va mutar i la influncia d'altres llengües, que va acabar configurant el catal.

"Tot el que ha nascut de dins el catal, per raons diverses, coexisteix", ha assenyalat, com és el cas de la dicotomia entre 'taquilla' i 'guixeta' o 'xarrup' i 'sorbet' o 'buscar' i 'cercar', la qual cosa ha dit que no és obrir la porta als castellanismes.

Ha dit que es genera argot juvenil catal, que en alguns casos procedeix del castell i, en d'altres és propi, que "val la pena mirar amb simpatia", i ha menyspreat el rebuig que existeix cap a tot all contemporani.

NO "FOSSILITZAR" LA LLENGUA

Gom ha apellat a estar atents a aquestes mutacions del catal per no "fossilitzar" la llengua, i ha dit que en dcades passades l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) era molt estricte i ha demanat que ajudi a deixar respirar la llengua.

Quan li han preguntat si aix pot repercutir en una entrada més important de castellanismes, ha dit que no s'ha d'obrir a tota mena de calcs del castell, per tampoc que la llengua es fossilitzi, i ha assenyalat que hi ha un "dficit en catal popular, natural i espontani".

Enric Gom ha dit que el catal té molts recursos, per que s'ha de vigilar que no es faci "vell", i ha exemplificat que 'senzill' és un castellanisme per que ara no és necessari dir-ho quan ja s'ha acceptat.

ÚS DEL CATAL

L'autor ha subratllat que el repte més important del catal és fer-ne créixer l'ús, perqu disposa de canals, tot i que ha assenyalat que tot és millorable, i ha defensat que les xarxes socials com Twitter són un "gran bé" lingüístic perqu permeten disposar de molta informació que abans no es tenia.

L'editor Josep Lluch ha destacat que 'El catal tranquil' és un llibre de celebració de la llengua catalana, per alhora una "interpellació seriosa" a l'acadmia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés