Actualitzat 29/09/2021 16:34

Enric Casasses reuneix els seus poemes narratius i discursius a 'Soliloquis de niygui-nyogui'

El poeta Enric Casasses i l'editor Jordi Cornudella, en la presentació de 'Soliloquis de niygui-nyogui'
EUROPA PRESS

Recull 16 poemes que es proposen explicar una història en vers

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Edicions 62 ha reunit tots els poemes narratius i discursius del poeta Enric Casasses --escrits entre 1977 i 2020-- en el llibre 'Soliloquis de niygui-nyogui'.

En una roda de premsa aquest dimecres, Casasses ha explicat que hi ha una certa coherència en el llibre, perquè tots els poemes llargs que conté es proposen explicar una història en vers: "Hi ha una investigació formal de les mètriques que permeten explicar històries".

Els poemes de la primera part es basen sobretot en la poesia medieval, mentre que en la segona cadascun adopta una forma única, com per exemple passa amb 'Som a l'era', que està escrit amb l'estrofa del poema popular mexicà atribuït a Teófilo Pedraza.

El llibre conté dos textos inèdits, entre els quals figura l'inici d'una novel·la que no va arribar a acabar mai però que funciona com una escena completa en si mateixa, segons Casasses.

Amb un total de 16 poemes i més de 500 pàgines, és el volum més extens que s'ha publicat fins avui de l'autor, reconegut amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2020.

Els poemes que recull l'edició són 'La cosa aquella', 'Sense trofeu', 'Poema en prosa', 'Univers endins', 'Ni cor ni res', 'No plou', 'Si el rei paga per ser rei', 'Text llest', 'Plaça raspall', 'Cantat', 'Novel·la de referències', 'Oda a Espanya', 'Que dormim?', 'Som a l'era', 'T'hi sé', 'A pes de braços'.

NYIGUI-NYOGUI

Casasses ha explicat que el concepte de 'nyigui-nyogui' --expressió que indica que una cosa està feta de qualsevol manera-- l'ha acompanyat sempre, amb la convicció que "l'època gran ja s'ha acabat i ara fem el que podem".

Amb tot, l'editor, Jordi Cornudella, ha recalcat que Casasses no tan sols és un virtuós que fa filigranes amb la llengua: "Fa catedrals, edificis construïts amb una solidesa enorme".

De les seves històries, n'ha dit que estan molt arrelades en la vida immediata i permeten "reconèixer paisatges humans" pels quals s'ha transitat, i també ha descrit la seva poesia com una poesia filosòfica, amb idees sobre com hauria d'estar fet el món.

Quan els han preguntat sobre futurs projectes, l'autor i l'editor han explicat que treballen per publicar un segon volum dedicat als sonets de Casasses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés