Publicat 29/01/2015 13:24

Els universitaris de Catalunya paguen el 41% de la docència que reben

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

Els universitaris de Catalunya paguen el 41,6% de la docència que reben, segons dades del 2012 reflectides en un estudi de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU), presentat aquest dijous en roda de premsa pels seus autors Alfonso Herranz, Enric Tello i Sergio Espuelas, els qui estimen que podria arribar al 43% el 2014.

Els autors han calculat aquest percentatge d'acord que les hores anuals que el professorat dedica a docència són un 59% del total --segons les seves dades--, mentre que la resta correspon a la part d'investigació que han de fer, un servei que no reben els estudiants de manera directa.

Han precisat que, si es comptés sobre el 100% --docència i investigació--, el percentatge que recau sobre els estudiants estaria sobre el 26% --tot i que va en funció de la renda dels estudiants--, quan el Reial Decret 14/2012 de nous preus públics i taxes universitàries fixa que la part que han d'assumir els alumnes sigui entre un 15% i un 25%.

El decret determina que l'estudiant ha de pagar "en relació amb els costos de prestació del servei" que rep, si bé és ambigu i no aclareix si inclou o no la part que els docents dediquen a la investigació, el que aquest estudi ha desgranat.

L'OSU considera que la Generalitat ha fet una reforma dels preus que va més enllà del decret estatal, ja que si es té en compte la part de docència, el cost que assumeixen els estudiants s'ha disparat en un 47% del 2009 al 2012.

Per aquesta raó, ha criticat que el preu de les carreres és excessiu: "Caminem cap a un model d'universitat amb menys finançament públic i més basat en el finançament dels estudiants", ha afirmat Alfonso Herranz.

Aquest fet s'observa perquè els ingressos per transferències públiques han passat de ser un 77,8% el 2009 a un 66,9% el 2012, mentre que la recaptació per taxes i matrícules dels universitaris ha passat d'un 12,4% el 2009 a un 26% el 2014, un salt que s'ha concentrat el 2011 i el 2012.

També destaca que la despesa total universitària ha caigut un 21% en 2012 respecte al 2009, el que situa a Catalunya a nivells comparables a 2005-2006.

Herranz ha afegit que Catalunya cada vegada més s'assembla a països com el Canadà, els Estats Units i el Regne Unit, que els alumnes sufraguen el 40% del cost, en comptes d'acostar-se a models com el d'Àustria, Bèlgica i Noruega, on paguen menys del 5% del servei.

DIFERÈNCIES ENTRE CENTRES

Tot i que el sistema de taxes és homogeni en totes les universitats, l'estudi posa llum sobre el cost de docència assumit pels estudiants segons la universitat en funció del finançament que aquesta rep per part de la Generalitat, el que no es tradueix que els alumnes paguin més sinó que el servei que reben és "més barat".

El centre amb un percentatge més elevat de cost de la docència per als estudiants és la Universitat de Barcelona (UB), amb un 56%; seguida per l'Autònoma de Barcelona (UAB), amb un 46%; la de Girona (UdG), amb un 42%; la de Lleida (UdL), amb un 41%; la Politècnica de Catalunya (UPC) i la Rovira i Virgili (URV), amb un 32%, i la Pompeu Fabra (UPF), amb un 31%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés