BARCELONA 14 des. (EUROPA PRESS) -
La Federació de Serveis Públics de la UGT ha reclamat aquest dilluns uns "sous mínims de referncia i protocols de prevenció i gestió de riscos, agressions i amenaces" per als treballadors del sector social a Catalunya.
En concret, són dues reivindicacions que sorgeixen d'una enquesta que el sindicat va dur a terme fa un any, i que va obtenir una mplia majoria de suports entre els professionals, segons ha indicat la UGT en un comunicat aquest dilluns.
Concretament, un 99% dels participants van defensar tenir uns sous mínims de referncia; i 3 de cada 4 van dir que les amenaces o agressions psicolgiques eren freqüents o molt freqüents a la seva feina, i 2 de cada 4 que també ho eren les agressions físiques.
Segons l'enquesta, el 92% dels professionals es troben insatisfets amb el salari que reben, el 55% treballa més hores de les contractades i el 80% ha hagut d'allargar algun cop la seva jornada laboral aquest darrer any a causa d'urgncies.
L'estudi també ha constatat que el sector social est molt feminitzat, que els treballadors tenen una mplia experincia laboral i que hi ha una "gran heterogenetat dels prestadors dels serveis i un nivell d'externalizació considerable".
Així mateix, els professionals han informat d'una gran "manca d'estabilitat laboral" i que es valora insuficientment la seva experincia i coneixements; i que la pandmia del coronavirus ha demostrat que la situació del sector és preocupant, segons el sindicat.
Per aquests motius, el sindicat ha reclamat unes condicions comunes mínimes per als professionals de la xarxa de serveis socials públics de Catalunya que solucionin "els greuges comparatius entre professionals i reguli les retribucions, condicions laborals i prevenció de riscos i seguretat".
A més, han exigit una "dotació urgent de recursos humans i econmics per als serveis socials, per poder avanar amb garanties cap a una economia al servei de les persones i evitar que les conseqüncies socials d'aquesta crisi siguin irreparables".