Publicat 20/03/2014 12:44

Els terratrèmols a la zona del Castor no van posar en risc nuclears ni la plataforma petrolífera

Ramon Espadaler, conseller de Interior de la Generalitat
EUROPA PRESS

En poc temps es van acumular els episodis sísmics corresponents a 30 anys

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha explicat aquest dijous que els terratrèmols de setembre i octubre del 2013 davant de la costa de Castelló i Tarragona on hi ha la plataforma Castor a alta mar no van posar en risc infraestructures com les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs, la plataforma petrolífera Casablanca ni els pous Lubina i Montanazo.

En una compareixença a la comissió d'Interior del Parlament amb el secretari general del departament, Josep Martínez, i el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha assegurat que l'episodi de terratrèmol durant la injecció de gas a la plataforma Castor "és compatible amb la sismicitat de la zona".

Tot i això, "no és normal" que s'hagin acumulat tants moviments sísmics en un període curt de temps que haurien de produir-se en uns 30 anys.

Pel que fa a la plataforma petrolífera Casablanca i als pous petrolífers Lubina i Montanazo, a la costa de Tarragona, el Pla especial d'emergències sísmiques de Catalunya (Sismicat) no ha detectat cap afectació.

Respecte a les nuclears, malgrat puntualitzar que la seguretat depèn exclusivament del Centre de Seguretat Nuclear, ha explicat que els sismes d'aquesta sèrie es van situar a 60 quilòmetres de les centrals i que aquestes infraestructures incorporen la sismicitat del territori, de manera que "la seguretat està garantida" perquè la resistència a terratrèmols és molt superior a l'activitat sísmica.

Ha recordat que l'episodi de 600 petits terratrèmols va començar el 8 de setembre del 2013 amb el començament d'injecció de gas al subsòl marí a la costa de Tarragona, a un pou petrolífer ja esgotat on es preveu ubicar una reserva de gas.

Això va suposar un "increment notable de l'activitat sísmica" que va tenir com a màxim un nivell de 4,2 graus a l'escala de Richter, i que va desencadenar que el Ministeri d'Indústria ordenés el cessament de l'activitat i un informe a l'Institut Geològic Nacional.

El Govern va mostrar el seu rebuig al Projecte Castor "perquè tocava estar al costat dels ciutadans" des de les institucions catalanes, i per això es va aprovar una moció que demanava parar-ho definitivament.

Espadaler ha recordat que ha demanat informació al Ministeri sobre l'informe pendent de l'Institut Geològic i sobre si es reprendrà Castor, però que encara està pendent de resposta, a més que no han convocat els grups de treball que preveien crear, pel que ha sentenciat: "No tenim informació".

"El temps transcorregut no ha tranquil·litzat la població", segons Espadaler, que opina que la falta de transparència indigna i inquieta la població local.

GRUPS PARLAMENTARIS

Els grups parlamentaris han lamentat la falta de transparència i informació, com el cas de Gemma Calvet (ERC), que ha mostrat "molta preocupació per la falta d'informació i coordinació amb Interior" des del Govern espanyol.

Ha lamentat que el que ha passat amb Castor sigui una realitat opaca i hi hagi passivitat política i tècnica, i ha criticat que no es tingui en compte Catalunya davant de "gravíssims riscos per a la població catalana i els seus territoris".

El diputat socialista Ferran Pedret ha indicat que "preocupa" no tenir prou informació del Ministeri sobre les causes i les conseqüències per a la seguretat del projecte Castor.

En la mateixa línia, el diputat de C's Matías Alonso ha assegurat que els preocupa la falta d'informació i transparència perquè hi ha un cessament d'activitat 'sine die' del qual no tenen informació.

Gemma Calvet ha considerat que tècnicament no es pot descartar que el terratrèmol d'aquest dimecres a la Costa Brava de 3,9 graus estigui vinculat a l'"escalada sísmica" vinculada al Castor.

"Els moviments sísmics d'aquesta setmana han estat un avís", ha dit, mentre que Ferran Pedret ha demanat informació de les possibles interrelacions entre els dos episodis, tot i que el diputat de C's ha lamentat que hi hagi grups que facin alarmisme.

Hortènsia Grau (ICV-EUiA) ha recordat que a Tarragona es concentren les nuclears, la plataforma i els pous de petroli, ha demanat que quan s'autoritzen prospeccions es tingui en compte el conjunt, i ha reclamat a Espadaler que demani estar al Pla Penta de seguretat nuclear i insisteixi a demanar explicacions al Govern espanyol sobre Castor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés