Actualitzat 16/08/2010 13:06

Els superherois actuals influeixen negativament els nens

Imagen de Iron Man 2
PHOTO CREDIT: INDUSTRIAL LIGHT & MAGIC / MARVEL

MADRID 16 ago. (EUROPA PRESS) -

Els superherois d'avui dia transmeten un estereotip masculí poc adequat pels nens, com és el de l'home fort, apallissant els dolents, fet que no resulta una imatge del tot correcta per a la formació de la personalitat dels nois, segons dos estudis diferents que s'han presentat durant la Convenció Anual de l'Associació Americana de Psicologia que se celebra a San Diego.

La psicòloga de la Universitat de Massachusetts Boston, Sharon Lamb, n'ha fet el primer, en què ha analitzat els valors que transmeten els superherois actuals en comparació amb els clàssics del còmic.

Aquesta experta ha afirmat que "els superherois d'avui i els del passat són molt diferents". Així, ha explicat que l'actual "és massa semblant a un heroi d'acció que utilitza la violència sense parar, és agressiu, sarcàstic i poques vegades parla de la virtut de fer el bé per a la humanitat".

A més, ha destacat que quan no duen el seu vestit de superheroi, "aquests homes, com Ironman, exploten les dones, fan ostentació de luxes i transmeten la seva virilitat amb poderoses armes".

Els herois del còmic tradicionals lluitaven contra el crim, ha explicat, "els nens els podien admirar i aprendre'n molt, eren persones reals amb problemes de veritat i moltes vulnerabilitats", ha assegurat.

Lamb ha estudiat la influència d'aquests superherois a través dels mitjans de comunicació i el màrqueting amb entrevistes a 674 nois d'entre 4 i 18 anys i a venedors de còmics. Juntament amb el seu equip, ha determinat que els departaments de màrqueting, s'aprofiten de l'avantatge que els nois es troben a l'edat de crear la seva identitat a l'adolescència i els transmeten una versió restringida de la masculinitat. "Els ensenyen que poden ser un jugador o un gandul, superherois o febles", ha subratllat Lamb.

SUPERHEROIS O GANDULS DIVERTITS

"Els nois creuen que si no poden ser un superheroi, sempre poden ser un gandul. Aquests dropos són divertits, però per descomptat no els agrada l'escola i n'eviten les responsabilitats", ha recalcat l'experta. Per aquesta raó, ha advertit que "aquests missatges poden estar afectant l'esforç dels nois al col·legi".

Lamb ha explicat que "ensenyar els nens des del principi a distanciar-se d'aquestes imatges i animar-los a trobar les mentides en els missatges pot ser una manera de salvar aquest problema".

Un altre estudi sobre aquesta qüestió, ha afirmat que els nens tenen un ajust psicològic més bo quan es resisteixen a la internalització de les imatges de l'home fort, segons ha explicat l'investigador Carlos Santos de la Universidad Estatal d'Arizona , que ha examinat la capacitat de 426 nois a resistir-se emocionalment a l'estereotip ofert per aquests superherois.

A l'estudi, s'ha determinat que els nens de diversos grups ètnics i racials eren igualment capaços de resistir-se a aquests estereotips masculins, "en contra de la creença comuna que alguns nens que pertanyen a minories ètniques són emocionalment més febles i hipermasculins", ha afirmat Santos. Així, es van detectar "poques diferències i la majoria van estendre a dissipar-se en els transcurs de l'escola mitjana".

L'investigador ha assenyalat que els nivells d'estoïcisme emocional tendeixen a ser estables durant els anys d'escolarització i que els nens que no adopten aquests comportaments masclistes tenen una salut psicològica més bona quan entren a l'adolescència.

Els resultats han mostrat, a més, que "ser capaç de resistir-se a assumir aquests estereotips --especialment en el cas de l'agressió i l'autonomia-- empitjora durant la transició cap a l'adolescència, fet que pot posar en risc la seva salut mental", ha indicat Santos. Per aquesta raó, ha afirmat que "ajudar els nois a no deixar-se endur per aquests comportaments des de petits, pot significar un increment important de la seva salut i de la qualitat de les relacions socials".