Publicat 03/12/2021 16:06

Els símptomes de la variant òmicron poden ser "més lleus", segons un expert

El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Toms Pumarola
EUROPA PRESS

Toms Pumarola preveu "molta infecció" després de Nadal

BARCELONA, 3 des. (EUROPA PRESS) -

El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Toms Pumarola, ha detallat aquest divendres que la informació preliminar de la variant micron del coronavirus indica que els quadres clínics són "més lleus" respecte d'altres com la delta o l'alfa, tot i que ha aclarit que encara s'ha de demostrar.

Pumarola ha insistit en una entrevista d'Europa Press que no hi ha prou casos de la nova variant i encara han de corroborar aquesta informació per, segons ell, sembla que la simptomatologia és "més banal, més lleugera" que les altres.

La variant micron s'ha imposat "clarament" a Sud-frica, que té un 25% de cobertura vacunal, per Pumarola ha apostat per veure qu passa quan entri a Espanya, que té unes xifres de vaccinació més elevades, de prop del 90%.

El que observa la comunitat científica cada vegada que hi ha noves variants del virus, segons Pumarola, és que, per regla general, es transmeten millor i escapen més a la vacunació que les anteriors, tot i que mantenen la seva virulncia i "fins i tot la van atenuant".

"Aix és part d'un procés d'adaptació" del virus, ha reiterat el cap del Servei de Microbiologia de la Vall d'Hebron, que ha destacat el dinamisme a l'hora de mutar i ha previst que cada tres mesos aproximadament apareix una nova variant.

A hores d'ara, els casos d'infecció amb micron en persones completament vaccinades són lleus o asimptomtics, ha subratllat el doctor.

ESPÍCULA

Per Pumarola, la característica "més important" de la nova variant és que presenta una acumulació molt gran de mutacions a l'espícula, que és l'rea del virus que s'uneix al receptor de la cllula per infectar-la.

Per exemplificar-ho, ho ha comparat amb el joc infantil d'estructures tridimensionals en qu s'ha de collocar un triangle al forat que té forma de triangle i un quadrat al forat que té forma de quadrat: si hi ha un antics que s'ajusta a la forma de l'estructura, bloca l'entrada de la pea --el virus-- i impedeix que la persona s'infecti.

Quan apareix una mutació, el triangle passa a ser un rombe i és aleshores quan l'antics té "problemes" per blocar-ne l'entrada, tot i que Pumarola ha assegurat que ho far parcialment perqu la base continua sent la mateixa.

NOVES VACUNES

"És important ressaltar que en algun moment haurem de reformular la vacuna i la indústria ja hi treballa", ha sostingut Pumarola sobre la protecció dels vaccins davant l'aparició de noves variants.

Les vacunes han perdut capacitat de protecció contra la infecció a mesura que han sorgit noves variants per continuen protegint davant quadres clínics de gravetat: "Mantenim una protecció molt alta quant a gravetat", ha dit.

A parer seu, el moment de plantejar de veritat una reformulació dels vaccins per revacunar la població ser quan la protecció contra els quadres clínics de gravetat disminueixi.

"MOLTA INFECCIÓ"

Pumarola preveu que hi haur "molta infecció" després de Nadal a causa de l'augment de la interacció social durant el pont de desembre i les festes, per la qual cosa ha apostat pel compliment de les mesures de seguretat no farmacolgiques com l'ús de la mascareta, la distncia social i la ventilació, entre d'altres.

Ha lamentat que actualment augmenten "moltíssim" les infeccions i ha subratllat que la variant delta, que és la predominant a Espanya, es transmet molt bé en ambients tancats i mal ventilats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés