Publicat 20/05/2019 17:31

Els serveis socials necessiten 1.300 milions a l'any per recuperar la inversió prvia a la crisi, segons un estudi

El desarrollo de los servicios sociales en Cantabria mejora 6 décimas pero es "débil", según un estudio
SABINE VAN ERP/ PIXABAY - Archivo

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

L'evolució dels serveis socials s'ha "estancat" a Espanya i falten 1.300 milions d'euros anuals per recuperar la inversió anterior a la crisi, segons els resultats de l'Índex DEC 2018, que ha elaborat l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials.

L'informe, que s'ha presentat aquest dilluns 20 de maig en una roda de premsa a Madrid, revela que els primers anys de l'última legislatura en les diferents comunitats autnomes van ser "positius" per als serveis socials per precisa que al final de la legislatura s'han observat "símptomes d'estancament".

"Els serveis socials continuen en un procés d'estancament a Espanya i encara no s'ha recuperat el nivell d'inversió social previ a la crisi, faltaria recuperar 1.300 milions d'euros, fonamentalment perqu no s'han recuperat les retallades que va fer el Govern d'Espanya el 2012 i que suposen especialment en el Sistema d'Atenció a la Dependncia una retallada de més de 4.500 milions d'euros", ha subratllat el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, José Manuel Ramírez.

Respecte a la distribució de la despesa en Serveis Socials entre administracions, l'informe posa de manifest que un 61,4 per cent de la despesa procedeix de l'administració autonmica, una quarta part, de l'esfor de l'administració local, i un 13,5 per cent, de l'Administració General de l'Estat.

Per recuperar aquests 1.300 milions d'euros anuals, el responsable d'anlisi econmica de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, Luis Barriga, ha indicat que Espanya ha d'arribar "com a mínim" al 2 per cent del PIB en Serveis Socials. Actualment, la inversió suposa l'1,57 per cent del PIB.

"En la resta de pasos de la Unió Europea i també de l'OCDE només l'atenció a la Dependncia est en el 2 per cent del PIB, estem plantejant un objectiu que és curt per a una legislatura", ha precisat, alhora que ha insistit que "els Serveis Socials són un sector crític i ho seran en les properes dcades".

L'Índex contempla tres dimensions: Definició de drets, estructures i planificació (D), Rellevncia econmica (I) i Cobertura efectiva de prestacions i serveis (C). En conjunt, d'aquestes dimensions es desprn que al comenament dels últims quatre anys de legislatura la puntuació global a Espanya en Serveis Socials era de 4,54 punts i el 2018 superava els 5,22 punts, i aconseguia així l'"aprovat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés