Publicat 06/08/2021 18:04CET

Els satèl·lits confirmen que la desforestació a l'Amazònia (El Brasil) segueix fora de control, segons Greenpeace

Punts cremats en una àrea recentment desforestada, registrats per Deter 2021 i Prodes 2019, a Apuí, estat d'Amazones.
CHRISTIAN BRAGA/GREENPEACE

   MADRID, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Brasiler d'Investigacions Espacials (INPE) ha fet públiques les dades de desforestació entre agost de 2020 i juliol de 2021, registrant-se una pèrdua de 8.712 quilòmetres quadrats, la segona major quantitat de desforestació anual mai mesurada pel sistema d'alerta DETER-B.

   "Després del procés de desmantellament de les lleis de protecció ambiental, el govern de Jair Bolsonaro i el congrés brasiler estan tractant ara de recompensar als qui practiquen la desforestació il·legal i el robatori de terres", ha afirmat la portaveu de Greenpeace a El Brasil, Cristiane Mazzetti, qui ha afegit que "això empitjorarà l'actual crisi climàtica i de biodiversitat".

   Segons ha informat aquest divendres Greenpeace, dimarts passat la Cambra de diputats del Brasil va aprovar el projecte de llei PL2633, "una legislació que vol legitimar l'acaparament de terres públiques" i que per a l'ONG "està directament relacionada amb la desforestació d'un terç de tota la superfície que perd l'Amazònia brasilera".

   "Malgrat les recents promeses de Bolsonaro d'abordar la desforestació il·legal, i al mateix temps que espera negociar acords comercials amb la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i el Canadà, ell i els seus aliats estan impulsant un conjunt de projectes de llei que permetrien una major desforestació i soscavarien el dret dels pobles indígenes sobre els seus territoris", ha dit.

   "Pocs creien en les falses promeses de Bolsonaro de reduir en un 10% la desforestació. Mentre el seu govern segueix afeblint la capacitat de les agències ambientals per fer complir la llei, per tercer any consecutiu es torna a recórrer a les forces armades per investigar delictes ambientals, una estratègia que ha demostrat ser ineficaç", continua Mazzetti.

   En aquest sentit, ha advertit que "si el Senat brasiler aprova la llei d'acaparadors de terres, el col·lapse de l'Amazònia es precipitarà, destruint-se parts de la selva tropical que són clau per prevenir els pitjors escenaris d'emergències climàtiques i de biodiversitat".

   Cada any, Greenpeace El Brasil sobrevola l'Amazones per monitorejar la desforestació i els incendis forestals sobre alertes del sistema Deter (Sistema de Detecció de Desforestació en Temps Real) i Prodes (Projecte de Monitoreig Satelital de l'Amazònia Brasilera), a més de punts de calor notificats per l'Inpe (Institut Nacional d'Investigacions Espacials), en els estats d'Amazones, Rondônia, Mato Grosso i Pará.

   En un sobrevol realitzat en l'última setmana de juliol, Greenpeace va localitzar incendis a diverses zones afectades per la desforestació, inclosa una zona desboscada que abastava 2.716 hectàrees (equivalent a 3.888 camps de futbol). És d'esperar que aquestes àrees parcialment talades cremin en les properes setmanes, quan la vegetació restant es torni més seca i més susceptible al foc.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés