Publicat 21/07/2015 12:57

Els retardants de flama poden penetrar en el cervell, segons un estudi amb dofins

BARCELONA, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

Un estudi elaborat per científics espanyols i alemanys ha detectat que els retardants de flama --s'utilitzen per reduir la inflamabilitat de molts productes-- poden penetrar en el cervell dels dofins, ha informat aquest dimarts el Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic) en un comunicat.

El treball, que es publica aquesta setmana a la revista 'Environmental Science and Technology', ha estat liderat per la investigadora Ethel Eljarrat de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea-Csic).

La investigació ha analitzat mostres de dofins corresponents a 26 individus de cinc espècies diferents del mar Alborán --frega la costa andalusa al nord--, i ha analitzat els retardants de flama clàssics: els prohibits PBDE i els seus substituts, els emergents.

Ha estat possible gràcies a la recuperació dels animals trobats morts a les platges d'Andalusia i l'estudi del seu cervell per part dels veterinaris i biòlegs responsables.

"Hem vist que tots aquests compostos són capaços de traspassar la barrera hematoencefàlica", ha afirmat Eljarrat, qui ha afegit que de no ser per aquesta barrera moltes substàncies nocives arribarien al cervell afectant el seu funcionament, com passa amb alguns dels compostos analitzats.

L'estudi, en què també han participat el Circe, la Universitat de Hohenheim de Stuttgart (Alemanya), Crema i Cegma de la Junta d'Andalusia, "genera moltes incògnites": per què aquests compostos traspassen la barrera hematoencefàlica; si tenen efectes neurològics, i si pot succeir el mateix en éssers humans.

Els retardants de flama són compostos usats àmpliament en la indústria: s'afegeixen a tota mena de productes --com roba, aparells electrònics i mobles-- per reduir la seva inflamabilitat.

Amb el temps, s'ha demostrat que són contaminants molt persistents al medi ambient que s'acumulen en els organismes i que poden tenir efectes nocius sobre els organismes i les persones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés