Actualitzat 30/11/2015 18:33

Els refrescos en dietes poc saludables augmenten malalties cardiovasculars i metabòliques

Juan Carlos Laguna
UB

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El consum de begudes edulcorades amb fructosa --un dels sucres utilitzats en refrescos i sucs-- en dietes poc saludables augmenta el risc de patir malalties metabòliques i aterosclerosi, una patologia en la qual s'obstrueixen les artèries, cosa que provoca complicacions com els infarts, els ictus o altres problemes cardiovasculars.

L'estudi, publicat a la revista 'International Journal of Cardiology: Metabolic & Endocrine' i coordinat per la Universitat de Barcelona (UB), mostra que el consum d'aquestes begudes provoca un augment del pes corporal, una acumulació de greix visceral, hiperlipèmia i aterosclerosi, ha informat aquest dilluns el centre en un comunicat.

Al treball, que ha estudiat a ratolins, també hi han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l'Institut IMDEA Alimentació de Madrid.

Els investigadors van analitzar els efectes en el metabolisme del consum de begudes amb fructosa, comparant quatre grups de ratolins amb dèficit genètic per al receptor del colesterol LDL, una modificació genètica que els permet desenvolupar aterosclerosi.

Cada grup es va alimentar amb un patró alimentari diferent: una dieta estàndard saludable, una dieta amb pinso ric en greixos saturats, carbohidrats refinats i colesterol, i dues dietes afegint fructosa a l'aigua de beguda.

L'objectiu de l'estudi era descobrir si els efectes del consum de líquids edulcorats amb fructosa en l'aterosclerosi és diferent depenent del tipus de dieta, i ha constatat que el grup que va consumir beguda edulcorada ha augmentat "significativament" els continguts de greixos al fetge i a la sang, així com l'àrea total d'aterosclerosi a l'origen de l'artèria aorta, en comparació d'altres dietes.

L'empitjorament es va produir a tots els indicadors i van ingerir exactament la mateixa quantitat de calories que els ratolins que havien seguit la dieta poc saludable d'estil occidental, però sense beguda amb fructosa.

"La substitució de les calories procedents de la dieta sòlida pro la mateixa quantitat en la fructosa líquida va augmentar clarament els nivells de lípids i la lesió aòrtica", ha assegurat l'investigador Juan Carlos Laguna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés