Publicat 17/6/2019 17:45:23CET

Els primats, en risc d'extinció per culpa del comerç i consum mundial de productes bàsics

Florida monkeys pose threat to humans
CONTACTO - Archivo

Es preveu que l'extracció global de recursos de productes bàsics es duplicarà per a l'any 2050

MADRID, 17 Juny (EUROPA PRESS)

Entre el 2001 i 2015 es van perdre 160 milions d'hectàrees de boscos als tròpics a causa d'activitats humanes, amenaçant les espècies de primats amb l'extinció. Una nova investigació ha comprovat que el 50 per cent o més d'aquesta pèrdua d'hàbitat es va deure a la demanda mundial de productes bàsics.

Els beneficis econòmics de les exportacions de productes bàsics per als països que són hàbitat de primats han estat limitats en relació amb els costos ambientals extrems de la contaminació, la degradació de l'hàbitat, la pèrdua de la biodiversitat, la contínua inseguretat alimentària i l'amenaça de malalties emergents, segons l'estudi, publicat en la revista revisada per parells 'PeerJ-Journal of Life and Environmental Sciences'.

La fauna de primats del món, distribuïda en els neotròpics, Àfrica i al Sud i sud-est d'Àsia, representa un component global important de la biodiversitat terrestre de la Terra. La presència i les activitats dels primats donen suport a una gamma de funcions i serveis ecològics de la comunitat tropical que proporcionen recursos vitals per als ecosistemes naturals, incloses les poblacions humanes locals.

De manera alarmant, al voltant del 60 per cent de les espècies de primats estan ara en perill d'extinció i al voltant del 75% tenen poblacions en declivi com a resultat de les creixents pressions antropogèniques que resulten en la desforestació, la degradació de l'hàbitat i l'augment del conflicte espacial entre una població humana en expansió i el rang natural de primats.

L'estudi troba que les creixents demandes del mercat d'aliments i productes no alimentaris de països d'alts ingressos i de la comunitat global en general són factors importants de la ràpida i generalitzada pèrdua i degradació de l'hàbitat dels primats.

El consum mundial d'aliments i recursos naturals, juntament amb una economia cada vegada més globalitzada, ha creat un mercat internacional en expansió per als productes agrícoles. Aquest creixement també es reflecteix en el creixement de l'àrea de desforestació impulsada pels productes bàsics.

L'evidència disponible indica que entre 2001 i 2015, es van perdre 160 milions d'hectàrees de bosc als tròpics a causa d'activitats humanes i que el 50% o més d'aquesta pèrdua va ser impulsada pels productes bàsics. És a dir, els boscos es van convertir en camps agrícoles, pasturatges de bestiar, mines per extreure minerals i metalls, exploració de combustibles fòssils i urbanització.