Actualitzat 01/04/2019 20:26

Els pares dels bebès nascuts a partir d'aquest dilluns tindran 8 setmanes de permís de paternitat


MINISTERIO DE TRABAJO - Archivo

MADRID, 1 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'ampliació a vuit setmanes dels permisos per paternitat entraran en vigor aquest dilluns, 1 d'abril, i serà efectiva per a tots els naixements que es produeixin des d'aquesta data, així com es recull en el Reial decret-llei de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats de feina i l'ocupació aprovada pel Govern recentment.

D'aquesta manera, els progenitors diferents de la mare biològica de tots els nadons nascuts a partir d'aquest dilluns gaudiran de vuit setmanes de permís, davant de les cinc setmanes que tenien des d'estiu del 2018.

Les dues primeres setmanes del permís hauran de gaudir-se de manera ininterrompuda després del part. Les sis setmanes restants podran ser de manera interrompuda i exercitar-se des de la finalització del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi dotze mesos. Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, per la qual cosa si el pare no ho gaudeix, no ho podrà cedir a la mare.

Encara que el reial decret entri en vigor aquest dilluns, la seva continuïtat depèn que sigui convalidat o no per la Diputació Permanent del Congrés --òrgan que funciona en estar dissolta la Càmera--. Fonts del Ministeri d'Igualtat precisen a Europa Press que l'entrada en vigor serà efectiva, almenys, fins que es prengui la decisió, alhora que assenyalen que no es contempla l'escenari que el Parlament ho tombi.

Precisament està prevista una reunió de la Diputació Permanent el dimecres dia 3 d'abril, és a dir, l'endemà passat de l'entrada en vigor dels permisos. Previsiblement aquest dia es decidirà si es convalida o es deroga el decret llei.

Aquest debat es produirà després que la Taula de la Diputació Permanent del Congrés doni via lliure a debatre la seva convalidació, després que els lletrats de la Cambra confirmessin que les modificacions que el text duu a terme en la Llei d'Igualtat del 2007 "no afecta a la part orgànica" de la mateixa. Prèviament, el Congrés va demanar un informe jurídic sobre aquest decret llei davant els dubtes de constitucionalitat plantejades per Ciutadans, malgrat que des del Govern van defensar la seva constitucionalitat des del primer moment.

Segons l'Anàlisi d'Impacte Normatiu sobre el reial decret llei, l'ampliació del permís a vuit setmanes el 2019 suposarà un augment de 226 milions de la despesa per a l'Estat, mentre que per a les companyies serà d'uns 53 milions, com a conseqüència de les quotes empresarials.

Tal com estableix en el text, el permís de paternitat s'ampliarà de manera progressiva: s'elevarà a vuit setmanes el 2019; a dotze el 2020 i a 16 el 2021, per igualar-se així al de maternitat. Una vegada equiparats, les sis primeres setmanes posteriors al part seran obligatòries i ininterrompudes, i les deu restants que tindrà cada progenitor seran a distribuir fins que el nadó compleixi un any.

L'ampliació del permís pel 2020, suposaran 705 milions més anuals per a l'Estat i 166 per als empresaris. Aquesta xifra s'elevarà fins als 1.107 milions d'increment als Pressupostos Generals de l'Estat el 2021 i 261 milions en relació a les empreses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés