Publicat 14/09/2019 10:03CET

Els museus han de gestionar amb visió empresarial, segons un informe de la Universitat d'Oxford

Fachada MNAC
BIEL PUIG VENTURAB - Archivo

BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

Els museus han de fomentar un model de gestió basat en una perspectiva empresarial per continuar generant valor davant dels recursos limitats, segons l'estudi 'Museum Leader's Report' liderat pel professor de Gestió Empresarial de la Universitat d'Oxford Michael Smets i que recopila opinions de líders de museus.

Smets ha remarcat que durant molt temps els museus "s'han preocupat només per com preservar la cultura i transformar les comunitats; per a ells, 'financerament sostenibles' és un element que ha entrat en escena més recentment".

Segons l'informe, en lloc de reaccionar a la defensiva davant les retallades de fons públics i els capritxos del mercat, els gestors dels museus intenten fer front de manera proactiva al descens de finanament i recaptar els seus propis fons per donar suport a les seves iniciatives.

CATALUNYA

A Catalunya, segons el vigent pla Museus 2030 elaborat per la Generalitat, el pressupost total anual executat pels museus catalans va ser d'uns 150 milions d'euros, dels quals un 47% van procedir de les aportacions dels titulars --en la seva majoria, públics--.

D'aquesta xifra se'n podria deduir, segons planteja el document, que el nivell d'autosuficincia se situa per sobre del 50%, per vuit de cada deu museus registrats a Catalunya tenen menys d'un 16% d'ingressos propis al seu pressupost i un grau de dependncia del finanament de les institucions principals d'entre el 80% i el 90%.

Els líders dels museus que van participar en l'informe anticipen que els desafiaments de finanament seguiran en els propers anys i que una major orientació comercial i un increment dels ingressos autogenerats "ofereix una major llibertat d'actuació".

FINANAMENT EXTERN

Smets ha assegurat que la clau en el finanament extern és "quin nivell de control suposar", i ha remarcat que augmentar l'autosuficincia allibera d'aquestes restriccions de manera que els fons recaptats no comprometen els valors culturals i de la comunitat museística.

"És fonamental que, si hi ha finanadors externs, els seus interessos i valors vagin alineats als del museu", ha remarcat el professor de la Universitat d'Oxford.

Els líders dels museus de l'informe han considerat la necessitat de pensar en els museus del futur com a 'negocis culturals' i han pronosticat un increment del pes del negoci enfront dels aspectes purament culturals.

Per a Smets, és necessari que "l'esperit i els valors culturals d'un museu i les seves fonts d'ingressos estiguin alineats, o almenys, no entrin en conflicte", i ha exemplificat que les cafeteries no haurien d'operar per separat dels valors culturals de l'exposició.

Els gestors de museus que han participat en l'estudi han remarcat la necessitat de ser innovadors i emprenedors en tots els aspectes de l'organització, i que sigui capa d'equilibrar la necessitat de generar ingressos amb la missió del museu.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés