Després de pedre visitants al 2020 per la pandmia, el sector busca maneres de reactivar-se
BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -
Els museus i centres culturals catalans han apostat per la digitalització i busquen maneres d'acostar-se al públic local per superar l'impacte de la pandmia, han explicat a Europa Press fonts de diferents museus.
Després d'un any en el qual, segons xifres de la Generalitat, els museus catalans van registrar una prdua de visites del 77,8% --al 2019 el conjunt d'equipaments patrimonials van rebre 30.952.439 visitants; al 2020, 6.819.459-- , el sector busca ara maneres de reactivar-se.
"La resposta per ara és molt bona, per s'han anat afegint factors d'incertesa", ha explicat la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, i ha afegit que estan molt pendents i preocupats per les mesures per al futur proper.
Per la seva banda, l'administrador del Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac), Víctor Magrans, ha afegit: "No és només per la pandmia, és també una percepció psicolgica de l'entorn; la gent no va als museus, per tampoc als llocs d'oci".
Amb tot, el director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Ferran Barrenblit, ha dit que ells mai no li han donat molta importncia a les xifres, perqu entenen la institució cultural com un servei públic: "El model neoliberal en qu la institució havia de buscar el seu propi camí és de l'anterior crisi i és insostenible".
També Magrans assegura que faran les mateixes activitats passi el que passi: "Nosaltres som una corretja de transmissió. Si ens aturessim portaríem al desastre tot un sector que es mereix tenir l'oportunitat de cobrar un sou".
UN PÚBLIC LOCAL
La pandmia també ha afectat de manera diferent als museus segons el seu tipus de públic: la Generalitat assenyala que les zones de Catalunya que van sofrir un descens més gran de visitants respecte el 2019 van ser les que reben un volum més alt de turistes: la Costa Brava --80,4%-- i Barcelona --77,5%--.
És per aix que els centres culturals de la Fundació La Caixa, per exemple, que tenen entre un 80 i 90% de públic autcton, s'estan reactivant millor: "Molts caps de setmana hi ha 300 persones que es queden sense poder entrar a la sala", han informat fonts del centre.
Mentrestant, els Museus Dalí, amb una forta dependncia del turisme, busquen ara acostar-se al públic local, i asseguren que la pandmia és un bon moment per veure coses que normalment no es poden veure perqu estan de préstec pel món.
Animen també el públic local en remarcar que ara podran visitar els seus museus tranquillament per primera vegada, amb l'aforament redut a un 30%.
DIGITALITZACIÓ
Magrans ha explicat que a nivell virtual el públic encara est interessat en el Mnac --van tenir un milió de consultes al 2020--, i també l'gora Digital de Caixaforum i el Cosmocaixa funcionen bé: van registrar 3,5 milions de visites al 2020.
Els Museus Dalí han apostat per la digitalització arran de la pandmia, i fa un any que treballen en projectes en aquest mbit que anunciaran prximament.
Barrenblit ha explicat que el Macba ja feia anys que havia apostat per la digitalització, i que tenen "el museu sencer al seu repositori digital", amb conferncies i documentació.
Ha dit que en le seu cas la xifra de visites no ha canviat gaire, per que abans eren per consultar informació sobre exposicions que anaven a visitar --horaris i adrea, per exemple--, mentre que ara l'usuari passa molt de temps a la pgina.
Ha passat el mateix al Museu Picasso de Barcelona, que ha experimentat un descens en les visites, per mentre que abans l'apartat més consultat era el de Planifica la visita, durant el confinament els usuaris buscaven els seus continguts més "visuals i distrets".