Actualitzat 2/7/2019 14:03:23 CET

Els Mossos i l'ICGC creen un mapa interactiu que mostra els delictes a Catalunya des del 2011 al 2018

MOSSOS

BARCELONA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Direcció general dels Mossos d'Esquadra i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han presentat aquest dimarts el visor de dades delinqüencials de Catalunya, una eina que es pot consultar a internet que mostra de manera gràfica i interactiva les dades delinqüencials per Àrees Bàsiques Policials (ABP) entre el 2011 i el 2018.

En una roda de premsa a la seu de l'ICGC, han presentat aquest nou mapa, fruit d'un conveni de col·laboració, el director general dels Mossos, Andreu Joan Martínez; el director de l'Institut Cartogràfic, Jaume Massó, i el comissari cap de la Comissaria general de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, Josep Codina.

El visor permet consultar per comissaries situades al territori, les ABP, els delictes registrats en funció de les tipologies del Codi Penal, i les dades que s'han introduït van des del 2011 al 2018, si bé han indicat que s'anirà actualitzant i que preveuen anar introduint les dades del 2019.

El director de Mossos ha indicat que estan molt satisfets amb aquesta nova eina perquè era "una urgència i una necessitat" explicar-se davant de la ciutadania dins del seu compromís com a policia democràtica.

Martínez ha destacat que van acordar impulsar aquest projecte al març amb l'Institut Cartogràfic i avui és una realitat, i ha insistit que els Mossos estan "fermament compromesos amb la informació pública".

"És una eina que ens apropa on volem ser", ha valorat el director dels Mossos, que ha apostat perquè el cos estigui al mateix nivell que altres estructures policials que fan del dret a la informació un dels seus elements claus de transparència, en les seves paraules.

Ha destacat la necessitat de situar-se en "entorns similiars a d'altres països avançats que també utilitzen aquestes eines", i ha afegit que aquest mapa permet donar compliment a la Llei de Transparència i generar confiança en la ciutadania.

El director ha admès que encara hi ha coses a millorar en aquesta eina, com disposar de dades més actualitzades que s'aniran adjuntant, però ha sentenciat: "No som conformistes, ens agraden els reptes, hem de millorar en la qualitat de la informació".

MITJANS TÈCNICS I HUMANS

El director de l'Institut, Jaume Massó, ha ressaltat que les dues institucions, fruit d'aquest conveni de col·laboració, s'han compromès a aportar els mitjans tècnics i humans necessaris per "al correcte desenvolupament en el futur de l'eina", que necessitarà manteniment.

"Aquesta casa es compromet", ha insistit Massó, que també ha indicat que aquest conveni és de col·laboració tècnica i no ha comportat cap contraprestació econòmica.

El responsable de l'execució de l'eina de l'Institut Cartogràfic, Sergi Anguita, ha explicat que el visor proporciona informació que ja estava disponible a la web de Mossos a través de dades obertes però que ara aquesta informació es pot "interpretar de manera visual i ràpida".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.