Actualitzat 19/04/2021 16:38

Els Mossos fan públic el protocol d'ús del foam

Archivo - Arxiu - Antiavalots dels Mossos d'Esquadra.
Kike Rincón - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha fet públic aquest dilluns el protocol d'ús dels projectils de foam que estableix en quines situacions es poden utilitzar: "Quan hi hagi desordres públics greus, per neutralitzar conductes violentes o un risc per a la integritat física".

En la inauguració d'una oficina conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha concretat que el protocol també inclou la definició de què són les bales de foam --eines policials per controlar la situació i fer que torni la normalitat-- la seva traçabilitat i normativa d'ús.

Segons el protocol, tan sols es podrà fer servir aquesta eina si ho ordena la persona que exerceix el comandament en l'equip policial i subratlla que abans de disparar "s'han d'haver esgotat les vies de diàleg i mediació prèvies", que abans d'utilitzar aquesta eina s'haurà d'avisar les persones, i que tan sols es podrà dispara d'abdomen cap avall, tret que el manifestant tingui objectes contundents a les extremitats, quan es permetrà disparar als braços.

El document també afegeix que excepcionalment "en casos d'extrema necessitat amb perill molt greu per a les persones, per als agents de policia o per als béns, es podrà utilitzar sense autorització de la persona que exerceix el comandament superior immediat".

Miquel Sàmper ha expressat durant la seva intervenció: "M'havia compromès un parell de vegades al Parlament a publicar aquests protocols, amb Irídia i amb Amnistia Internacional i també amb el Síndic de Greuges. Els Mossos d'Esquadra, molt abans d'aquests compromisos, ja treballava en aquesta millora constant que ha de tenir l'ordre públic i qualsevol dispositiu de la policia".

"Els publiquem avui com un exemple de transparència i perquè treballem per millorar-los de manera constant. No vol dir que siguin dolents, sempre seran millorables. La direcció treballa per millorar els protocols", ha afegit.

La polèmica de les eines que utilitzades la policia catalana va arrencar l'any 2013, quan uns mossos van disparar una pilota de goma a Ester Quintana, que va perdre l'ull, i s'ha reobert durant les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél, quan una jove va rebre un tret a l'ull suposadament d'un projectil de foam que també li va fer perdre la visió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés