Publicat 6/3/2020 13:14:02 +01:00CET

Els Mossos creen una comissió per impulsar la igualtat de gènere en el cos

Mossos d'Esquadra (Arxiu)
@MOSSOS

La policia catalana té un 21% de dones, només un 10% a llocs de comandament

BARCELONA, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

La Direcció general dels Mossos d'Esquadra ha anunciat que crearà una comissió per a la igualtat de gènere, que té la missió d'impulsar i orientar la política en aquesta matèria en el cos policial, en què les dones representen el 21% i només hi ha un 10% en llocs de comandament.

Aquesta comissió se sumarà a la Unitat d'Igualtat i Equitat que integren policies amb formació en polítiques d'igualtat de gènere i referents en aquesta matèria i la gestió pública, que aplica la transversalitat i promou la perspectiva de gènere dins de l'organització, ha informat la policia catalana aquest divendres en un comunicat.

Aquest divendres s'ha aprovat la nova comissió per la necessitat de comptar amb un Pla d'igualtat d'oportunitats per a dones i homes en el cos "que possibiliti i garanteixi la inclusió de la perspectiva de gènere de manera trasversal", en l'accés, carrera professional i conciliació familiar.

Els Mossos treballaran aquest any per promoure la incorporació de les dones en el cos policial "masculinizado", i amb aquest objectiu s'han incrementat les xerrades informatives, presència en fires i en mitjans de comunicació per visibilizar i empoderar a la dona dins del cos, i incentivar a les dones a valorar aquesta opció professional.

La policia catalana aprofitarà la celebració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, per reivindicar el paper de la dona amb reportatges als mitjans, i vol que la Comissió per a la igualtat de gènere i l'Unitat que ja s'ha engegat siguin un impuls "per introduir la perspectiva de gènere a la quotidianitat policial".

UNITAT CENTRAL D'AGRESSIONS SEXUALS

Aquest dijous els Mossos van anunciar la creació de la Unitat Central d'Agressions Sexuals, que dependrà de la Comissaria General d'Investigació Criminal i permetrà centralitzar les investigacions policials que estiguin relacionades amb delinqüents reincidents i depredadors sexuals.

Amb trenta agents, tindrà l'objectiu de millorar la prevenció, l'atenció a la víctima, i la qualitat de la investigació i la generació de "intel·ligència policial" per detectar els delinqüents sexuals reincidents.

L'unitat es connectarà de manera més eficient amb la resta d'operadors implicats --hospitals, serveis socials, psicòlegs, escoles, universitats, associacions i sector de l'oci nocturn, entre d'altres-- en el tractament del fenomen per contribuir en la prevenció, l'investigació i el tractament de les víctimes.

Al 2019, els delictes sexuals van augmentar un 9,17% a Catalunya i, des del 2015, els delictes han augmentat gairebé un 50%, segons van explicar aquest dimecres els Mossos en una jornada sobre aquest tipus de delictes, i a més a més van exposar que el 80% dels casos no es denuncien.