Publicat 05/03/2020 15:56CET

Els Mossos crearan una unitat específica per lluitar contra les agressions sexuals

La comissària sotscap de la Comissaria d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, Marta Fernández, i el comissari en cap, Eduard Sallent, en una jornada sobre delictes sexuals, 5 de març del 2020.
EUROPA PRESS

Els delictes sexuals han augmentat un 50% des de l'any 2015

BARCELONA, 5 mar� (EUROPA PRESS) -

Els Mossos d'Esquadra crearan una nova Unitat Central d'Agressions Sexuals que prioritza la prevenció, investigació i atenció a les víctimes d'aquest delicte, que tindrà competències a tota Catalunya, també en l'àmbit cibernètic, i investigarà casos d'agressió sexual en els quals no es conegui l'autor.

Així ho ha explicat el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, aquest dijous en declaracions als periodistes durant la jornada de delictes contra la llibertat sexual 'La culpa no és teva'.

"Es tracta de fer una intervenció policial tenint en compte els factors diferencials que té l'agressió sexual per a la víctima. Incorporar elements que són propis d'una unitat com és l'atenció a la víctima en la intervenció des del primer moment amb aquestes víctimes", ha detallat.

L'unitat estarà integrada per 30 persones i es trobarà dins de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC): "No només es tracta de la creació d'una unitat orgànica sinó d'un nou enfocament en el qual se situen les necessitats de la víctima i la seva situació psicològica a l'hora de fer un abordatge policial", ha dit Sallent.

"Haurem de canviar la manera en què treballem, incorporar la mirada victimocèntrica en la qual tinguem en compte les situacions personals que viu la víctima", ha expressat, i ha afegit que el cos policial rebrà formació per fer-ho.

El comissari en cap ha incidit en la importància de canviar el focus de com està fent les investigacions en cas de delicte sexual, i ha destacat que els Mossos sempre han treballat en la violència masclista com un assumpte prioritari.

XIFRA OCULTA DEL 80%

La sotscap de la Comissaria General d'Investigació dels Mossos d'Esquadra, Marta Fernández, ha presentat durant la jornada les últimes xifres relatives als delictes sexuals: la meitat de les denúncies són el mateix dia dels fets o l'endemà, les menors de 16 anys són les que menys denuncien, i hi ha una xifra oculta del 80%.

Des del 2015 els delictes sexuals han augmentat gairebé el 50% i, "al contrari del que generalment es pensa", el 64% dels autors de les agressions sexuals són coneguts de la víctima.

Fernández ha assegurat que hi ha hagut una visibilització del problema que ha generat un efecte de seguretat en les persones que són víctimes d'aquest fet per denunciar, tot i que ha alertat que no es poden excloure altres factors que estan darrere de l'increment dels delictes d'agressió sexual.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés