Publicat 13/5/2019 18:55:34CET

Els mitjans de comunicació tornen a emprar estereotips sobre violència masclista, segons ADPC

Els mitjans de comunicació tornen a usar estereotips sobre violència masclista, segons ADPC
EUROPA PRESS

Un estudi assenyala una "recaiguda" en l'ús de fonts no qualificades, com els veïns

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) constata que els mitjans de comunicació de premsa escrita i digital van emprar durant el 2018 més estereotips en les notícies de violència masclista en la parella, encara que "els periodistes estan cada vegada més sensibilitzats".

Les periodistes Marta Corcoy i Cristina Guiu han presentat aquest dilluns l'estudi, que analitza 411 peces informatives publicades al llarg del 2018 per La Vanguardia, El País, El Periódico, L'Ara, El Mundo i El Punt Avui.

L'extensió mitjana de les peces ronda la mitja pàgina, fet que Corcoy veu positiu perquè "permet incloure material de sensibilització" però impedeix més contrast de la informació.

L'associació ha manifestat que els mitjans "tornen a abusar de fonts no qualificades", que acostumen a ser els veïns, i ha insistit que la primera font ha de ser sempre la policial.

PRIORITZAR LA INFORMACIÓ EN EL TITULAR

Tant Corcoy com Guiu han recomanat prioritzar la informació del titular per evitar que aquest s'empri com "una eina d'espectacularitat", sobretot en els mitjans digitals.

A més insten a evitar l'ús de substantius com a subjecte --crim, assassinat, mort--, per "no desviar la responsabilitat", i a assenyalar els perpetrants dels feminicidis com a únics culpables.

L'ADPC planteja excloure del titular el 'modus operandi' dels fets, perquè "afegeix un element de morbositat innecessari", i proposa incorporar les conseqüències penals, per evidenciar el rebuig institucional i social cap a la violència masclista.

LES VÍCTIMES COL·LATERALS

Com a canvi positiu, destaquen que el 19% de titulars incorpora les víctimes col·laterals de la violència masclista, com els fills, ja sigui perquè han quedat orfes o perquè han estat assassinats.

Pel que fa a les fotografies, l'associació insisteix substituir imatges del lloc dels fets per imatges de recursos, per exemple telèfons d'assistència als quals la víctima pugui trucar.

L'associació adverteix que "la precarització de la professió i la falta de recursos i de temps" suposa que els mitjans generalistes hagin de recórrer a informacions publicades per mitjans locals i agències, sense possibilitat de publicar una peça amb contingut propi.

Tant el col·legi com les assistents consideren que els mitjans han de deixar de tractar els casos de violència masclista "com a successos", i que s'ha d'interpel·lar les institucions perquè expliquin les mesures que pretenen prendre davant aquestes pràctiques violentes.