Publicat 14/11/2020 17:30CET

Els metges demanen el cessament de Fernando Simón i un comitè d'experts independent per gestionar la pandèmia

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea del Consell General de Col·legis de Metges (CGCOM), que agrupa als 52 Col·legis de Metges d'Espanya, ha aprovat sol·licitar el "cessament immediat" de Fernando Simón com a director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, "per la incapacitat que ha manifestat i que ha estat perllongada al llarg de l'evolució de la pandèmia de la Covid-19". "És urgent un cop de timó en la gestió de la pandèmia que requereix posar en escena un Comitè d'Experts independent", assenyalen.

L'Organització Mèdica Col·legial, que també sol·licita "una rectificació pública de les últimes declaracions", recorda que ha manifestat el seu desacord i malestar per declaracions que ha fet Simón en les seves compareixences per informar sobre l'evolució de la pandèmia.

Així, concreten que estan en desacord amb "afirmacions com que s'estaven fent totes les proves diagnòstiques als contactes estrets de sanitaris infectats en els equips assistencials en etapes amb una gran incidència de contagis de professionals, la posada en marxa de guies de reincorporació a la feina sense garanties ni per al professional ni per al ciutadà, discrepàncies clares sobre la situació de la pandèmia i les mesures a prendre, i sobretot, l'absència d'un Comitè d'Experts que composin reconeguts professionals, independent i transparent, així com l'absència d'un sistema d'avaluació per millorar la resposta a brots de Covid-19 en coincidència amb altres agents sanitaris".

Però, segons assenyalen unes declaracions que va fer en la roda de premsa dijous passat són les que han motivat aquesta petició de cessament, "unes declaracions en què literalment expressa, sobre el número de contagis dels professionals sanitaris que 'ara els professionals sanitaris tenen un aprenentatge respecte a la primera onada. Els gestors fan millors circuits d'assistència als hospitals i, òbviament, els sanitaris tenen un millor comportament evitant contagiar-se fora del seu espai de treball'".

"Aquestes declaracions, que va fer des del coneixement dels danys que la pandèmia per la Covid-19 ha deixat i està deixant sobre els sanitaris en general i sobre els metges en particular, que ens situen al capdavant d'infectats d'entre els països del nostre entorn, no només suposen un acte de desmotivació, incomprensió i absència de sensibilitat --continuen en el comunicat--, sinó que expressen una ignorància manifesta de les condicions de feina a les que ens hem vist sotmesos (absència d'equips de protecció individual, falta de proves diagnòstiques, etc.), i de la responsabilitat i la vocació amb què milers de companys i companyes estan desenvolupant la seva activitat des del professionalisme mèdic i des de l'acció col·laborativa estreta amb la resta de les professions sanitàries".

Recorda que són 72 metges i metgesses els morts en l'exercici assistencial des del març, mentre "centenars de companys lluiten diàriament per superar les seqüeles de la infecció, i milers continuen lluitant per contrarestar els efectes d'una pandèmia. Professionals als quals se'ls demana sacrifici, apel·lant a la seva vocació i dels quals s'abusa pel seu compromís amb el pacient i amb la societat", postil·len.

A més, recorden que la professió "reclama insistentment que la infecció per SARS-Cov-2 sigui reconeguda com una malaltia professional i que sigui professió de risc".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés