Publicat 16/01/2019 18:52

Els metges defensen la vacunació després de la fallada que impedeix escolaritzar un nen

Infermera peditrica del CIS Cotxeres de Barcelona prepara una vacuna
BANC D'IMATGES INFERMERES / ARIADNA CREUS I NGEL

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El Collegi de Metges de Barcelona (COMB) ha sortit en defensa de la vacunació "com a eina essencial de prevenció i de protecció de la salut de la població", després de la sentncia judicial que impedeix escolaritzar en una llar d'infants un menor no immunitzat de Sant Pol de Mar (Barcelona).

En un comunicat, ha recordat que va publicar recentment un exemplar de la collecció Quaderns de Bona Praxi dedicat a les vacunes, en el qual insisteix en el paper dels sanitaris "per reforar la percepció pública sobre la seguretat de les vacunes i els seus grans beneficis", davant de brots de malalties que es poden prevenir registrats a pasos de l'entorn.

La publicació 'Vacunes. Importncia i impacte sanitari de les immunitzacions', recollida per Europa Pres, recomana en l'apartat dels drets i deures del ciutad sobre la vacunació a l'escola que, quan es trobin amb pares que rebutgen la vacunació, se'ls doni una informació completa sobre els beneficis i riscos, cosa que normalment és "suficient per aclarir els dubtes".

"En cas que no ho acceptin, es recomana fer signar als pares o tutors un document conforme no s'accepta la vacunació, en el qual es reconeix la seva responsabilitat per les possibles conseqüncies mdiques, tiques i legals, individuals i socials" d'aquesta decisió, indica.

ELS ALUMNES NO VACUNATS CORRECTAMENT

Si es troben alumnes no vacunats correctament, se n'ha d'informar les famílies "i es far el seguiment i control perqu completin la vacunació".

El document recull que "la legislació determina que les activitats del programa de salut escolar són de compliment obligatori en tots els centres docents públics i privats".

Sobre la població que manifesta reticncia o indecisió davant la vacunació, "aparentment en creixement", recull que segons una enquesta del COMB el 2017, el 79% dels metges atenen pacients amb aquestes reticncies en la seva prctica clínica habitual, encara que el percentatge d'aquests pacients és inferior al 3% en la majoria dels casos.

El rebuig complet a totes les vacunes és, en la societat catalana, "afortunadament un fet bastant infreqüent", encara que el rebuig a algunes vacunes, la demora a posar-les, la interrupció de la vacunació i l'acceptació d'un nombre molt limitat són situacions més freqüents i estimen que podrien afectar fins al 15% de la població.

Segons l'última enquesta de l'Agncia de Salut Pública de Barcelona (ASPB), a la ciutat hi ha uns 3.000 nens que no estan vacunats sense cap justificació mdica, un 1,5% dels menors de 15 anys, mentre que hi ha un 2% que no ho estan per motius mdics, com la immunodepressió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés