Els metges barcelonins proposen "humanitzar" el sistema sanitari públic

El CoMB i el Grup JANUS proposen 'humanitzar' el sistema sanitari públic
EUROPA PRESS
Publicat 7/3/2019 17:27:23CET

BARCELONA, 7 Març (EUROPA PRESS) -

El Grup Janus, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), han engegat una iniciativa per "humanitzar" el sistema sanitari públic, que protagonitza un col·lectiu de 12 sanitaris que pateixen o han patit una malaltia i que volen ajudar amb la seva experiència.

Ho ha explicat en roda de premsa el president del COMB, Jaume Padrós, i els representants del Grup Janus, Esther Pallissa i Àlvar Agustí, abans de la presentació pública del grup que tindrà lloc la tarda d'aquest dijous.

La voluntat del grup és formular "recomanacions" per mitjà de les seves vivències com a usuaris de la salut pública per poder repensar i millorar l'atenció sanitària.

El seu origen es troba en el reportatge 'Quan el metge es converteix en pacient' publicat al juliol del 2017 per 'La Vanguardia' en què tres doctors en actiu, Àlvar Agustí, Manel Escobar i Domingo Escudero, van donar el seu testimoniatge com a pacients del sistema de sanitat després de patir una malaltia i rebre tractament.

Agustí ha explicat que Janus "no pretén criticar la sanitat pública, sinó partir de l'agraïment i debatre si n'hi ha coses millorables ".

D'aquesta manera, han decidit formar un grup de treball per incentivar la creació d'una plataforma de reflexió oberta i multidisciplinària sobre l'experiència dual dels seus membres, com a pacients i com a metges.

Una vegada constituït el grup, la segona fase es tradueix en l'organització de reunions periòdiques i la publicació d'un informe anual de recomanacions a la disposició dels professionals i autoritats sanitàries de Catalunya que difondrà el COMB.

Esther Pallissa ha animat les dones del sector, especialment les metgesses, a participar en la iniciativa, perquè considera que amb un 55% de presència femenina a les aules de la facultat, la seva participació és imprescindible.

HUMANITZAR LA MEDICINA

Manel Escobar ha assenyalat que dins del full de ruta de Janus hi ha diversos punts que tenen a veure amb la "humanització de la medicina i del sistema sanitari".

Així mateix ha destacat que en el procés de formació per ser metge, malgrat ser acadèmicament molt exigent, "no hi ha ni una assignatura que ensenyi com comunicar-se amb el pacient".

Domingo Escudero ha destacat la necessitat d'atendre la "vulnerabilitat" que el pacient pot sentir davant del sistema mèdic.

CANVIS SENZILLS I SIGNIFICATIUS

Agustí ha explicat que existeixen petits, però importants canvis que poden ajudar a humanitzar la relació, com "asseure's al costat del pacient a la consulta" o repensar l'estètica de certs espais com el sostre dels box que és, segons Agustí, la part de l'hospital que més veu un malalt.

Per concloure, els participants han acordat que és necessari que els professionals sanitaris facin l'esforç de "reconèixer-se en el pacient" com a exercici d'humilitat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.