Publicat 30/01/2014 13:03

Els menors desemparats amb discapacitat "no tenen sortides" quan deixen d'estar tutelats

La consellera de Bienestar Social y Familia de la Generalitat, Neus Munté
EUROPA PRESS

La majoria valora positivament els programes d'atenció i l'ajuda de la Generalitat

BARCELONA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

Els nens desemparats amb algun tipus de discapacitat o amb problemes de salut mental "no tenen sortides" quan compleixen la majoria d'edat i deixen d'estar tutelats per la Generalitat, perquè no hi ha programes específics d'atenció per a ells i molts acaben derivats als serveis socials.

Ho ha revelat aquest dijous el coordinador de la Taula per a la Infància i l'Adolescència de Catalunya (Tiac), Ferran Casas, a la llum de l'estudi de la Universitat de Girona (Udg) 'L'atenció dels joves extutelats a Catalunya: evolució, valoració i reptes de futur', que recull les principals dades de l'atenció a aquest col·lectiu entre el 1994 i el 2012.

Les dades revelen que el 47% dels joves que han estat tutelats per la Generalitat aconsegueixen ser autònoms en arribar a la majoria d'edat, mentre que el 18,4% retorna amb la família i el 15% acudeix als serveis socials a la recerca d'ajuda.

"No és gaire positiu que retornin a casa sense haver acabat els programes d'atenció", ha dit Casas, que ha afegit que aconseguir que els joves finalitzin els itineraris d'ajuda és un dels punts febles de l'atenció a aquest col·lectiu, tenint en compte que el 43% trenca la seva relació amb els professionals abans de temps.

També ha alertat que "molts joves es queden sense ser atesos" després de finalitzar el procés de tutela per diversos motius, sobretot perquè no hi ha programes específics per a la seva situació --com el cas dels discapacitats-- i perquè no disposen de plaça als pisos que els facilita l'Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat (ASJTET).

L'estudi també evidencia que la Generalitat "no potencia prou" els estudis reglats entre aquests joves desemparats, tenint en compte que la majoria no finalitza els estudis bàsics i són derivats als programes de qualificació professional PQPI.

Al marge dels punts febles dels programes d'atenció, Casas ha destacat que la majoria de joves extutelats valoren positivament l'atenció que reben per part de la Generalitat, que aquest any ha augmentat les partides d'ajuda a aquest col·lectiu.

COMPROMÍS DEL GOVERN

La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, s'ha compromès a treballar per millorar tots els aspectes necessaris en l'atenció als joves extutelats, sobretot amb relació al manteniment dels programes i la diversificació de l'oferta.

"El Govern recull el guant i es compromet a treballar en el que calgui", ha dit Munté, que ha exalçat la tasca de les entitats en l'atenció dels joves extutelats des del 1994, quan es van iniciar les polítiques públiques orientades a aquest col·lectiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés