Actualitzat 15/07/2015 10:29

Els menors de 16 anys no podran contraure matrimoni a Espanya a partir d'aquest dimecres

MADRID, 15 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Els menors de 16 anys no podran contraure matrimoni a Espanya a partir d'aquest dimecres, quan entri en vigor la part de la Llei de Jurisdicció Voluntària que ha elevat a aquesta edat el mínim per poder-se casar i ha eliminat la possibilitat que un jutge autoritzi fer-ho als qui hagin complert els 14.

   Tot i que actualment el matrimoni està reservat per a adults, l'article 48 del Codi Civil permet al jutge de primera instància "dispensar amb justa causa i a instància de part" l'impediment d'edat, per al qual el tribunal declarava emancipat el menor si havia complert els 14 i l'autoritzava a casar-se.

   A Espanya s'han casat d'aquesta manera 28.685 nens i nenes amb 15 anys o menys des del 1975, en una tendència que ha anat a la baixa fins a convertir-se en gairebé excepcional: Si als 70 es casaven cada any prop de 2.000 nens (majoritàriament nenes), des de l'any 2000 se n'han registrat en total 360, conforme les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recopilats per Europa Press.

   Tot i això, si s'inclouen els nois i noies de 16 i 17 anys la xifra augmenta, amb 74 menors d'edat casats l'any passat i 99 durant l'anterior. Tant el Comitè sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides com el Consell d'Europa i diferents ONG especialitzades havien demanat a Espanya que elevés el mínim, el més baix de la Unió Europea, fins als 16  per a excepcions, i fins als 18 com l'edat mínima per norma per casar-se.

   A partir d'aquest dimecres, el jutge ja no podrà dictar una dispensa d'edat ni emancipar un nen de 14 anys perquè es casi. Només podran contraure matrimoni a Espanya els qui hagin complert els 16 anys i estiguin emancipats, cosa que es declara per concessió dels que ostentin la pàtria potestat o per concessió judicial però sempre a partir d'aquesta edat, conforme imposa la nova norma.

   "Tot i que a Espanya la dada del nombre de matrimonis en els quals un mínim d'un cònjuge és menor de 18 anys era des de fa uns anys irrellevant des d'un punt de vista estadístic, la mesura constituirà un impediment més per evitar pràctiques puntuals però d'enorme gravetat com ho són els casos de matrimonis forçats", explica el president de la Plataforma d'Infància, Carlos Martínez-Almeida.

   Segons la seva opinió, la mesura, que va acompanyada d'una reforma del Codi Penal que eleva de 13 a 16 anys l'edat mínima perquè una relació sexual es consideri consentida, "amplia el marc de protecció dels nens i nenes a Espanya, evitant abusos d'adults a menors, facilitant la lluita contra la pederàstia i els matrimonis forçosos i millorant, d'aquesta manera, la coherència de la legislació nacional en línia amb l'aplicació de la Convenció sobre els Drets del Nen a Espanya".

MILERS DE NENES CASADES ALS ANYS 70 I 80

   L'edat per contraure matrimoni a Espanya s'ha anat endarrerint a mesura que han passat els anys des del començament de la democràcia, tot i que el matrimoni precoç encara perviu i amb pes entre les dones que els homes. El 1975 es van casar 77 nois de 15 anys o menys i 2.272 nenes d'aquestes mateixes edats. El 1980, van ser 73 nens i 2.517 nenes.

   Una dècada després, ja s'havia reduït a 16 nois de 15 anys o menys i a 481 noies en aquest tram d'edat. El 1995 no es va casar cap nen menor de 15 i ho van fer 6 homes que ja els havien complert, enfront a 217 nenes d'aquestes edats. A l'any 2000 elles continuaven sent majoria: 2 casaments de nens de 15 anys o menys per a 86 matrimonis de nenes que no havien complert els 16.

   L'any 2010 va ser un dels més baixos de la sèrie estadística i anòmal en la distribució per gènere: només es van registrar dos nens casats amb menys de 15 anys, respecte a dues nenes casades amb just els 15 anys complerts, però cap per sota d'aquest tram.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés