Publicat 02/01/2019 15:13CET

Els madrilenys, els andalusos i els catalans lideren les queixes al Defensor del Poble el 2018

El Defensor del Poble lliura al Senat l'Informe Anual 2017
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

Els ciutadans residents a la Comunitat de Madrid, a Andalusia i a Catalunya són els que més queixes han presentat davant del Defensor del Poble durant el 2018, amb 4.380, 2.907 i 1.624 denúncies, respectivament, segons el balan publicat aquest dilluns 2 de gener per la Institució.

Així mateix, destaca algunes de les actuacions i recomanacions més rellevants formulades al llarg de l'any passat, com les relatives a l'oferta publica de lloguer social, el copagament farmacutic, el primer acolliment de les persones migrants que arriben en pastera i la situació "insostenible" en la qual es troba l'Oficina d'Asil.

Aquest organisme recorda les recomanacions relatives a la vulnerabilitat dels menors estrangers no-acompanyats, el vot de les persones amb discapacitat, les víctimes de la violncia de gnere, l'educació inclusiva, les 28 queixes per adoctrinament a algunes escoles de Catalunya, l'elevat preu de l'electricitat o la devolució de l'IRPF pagat per les prestacions de paternitat i maternitat.

També destaca la proposta en relació amb la "complexitat" del rgim tributari aplicable als lloguers dels pisos turístics, la protecció dels espais naturals i del medi ambient, com és el cas de les reserves aqüíferes de Doñana, més protecció de les espcies de la flora i la fauna autctones o el seguiment "exhaustiu" a les presons i als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE).

PRIMER ACOLLIMENT DELS MIGRANTS

Entre els assumptes més destacats del 2018 hi ha els "errors i les carencies" del sistema de primer acolliment dels migrants que arriben en pastera a les costes espanyoles (57.250 persones, segons l'OIM) i les 11 visites durant l'estiu a Cadis, Mlaga o Granada per comprovar com s'estava duent a terme l'atenció humanitria i jurídica d'aquestes persones.

En aquest sentit, insisteix en la necessitat d'un catleg d'infraestructures properes, la creació de diversos equips mbils especialitzats que permetin una resposta immediata davant del repunt d'arribades o la revisió del protocol per atendre les situacions d'emergncia humanitria derivades de les arribades per mar o per la frontera terrestre.

Pel que fa a la protecció internacional i asil a més de la petició del Defensor que es faciliti l'accés al procediment de manera immediata, també ha iniciat durant el 2018 una actuació d'ofici per posar fi a les llargues esperes i condicions a la Comissaria General d'Estrangeria. També aquest any ha recomanat al Govern central que faci una declaració general de protecció temporal per als ciutadans veneolans mentre es troben a Espanya.

MENAS I VÍCTIMES DE VIOLNCIA DE GNERE

Sobre els menors migrants no-acompanyats, Fernández Marugán ha insistit durant els darrers mesos en qu "són menors abans que estrangers" i ha recomanat a la Fiscal General de l'Estat per evitar les devolucions dels nens i les nenes als seus pasos d'origen sense els pertinents procediments de determinació de l'edat.

En matria de violncia de gnere, el Defensor ha demanat que quan es dicti una ordre d'allunyament a un home respecte d'una dona se suspengui també el rgim de visites dels fills i que la valoració del risc policial, quan una dona denuncia un maltractament, porti aparellada una valoració específica de la situació de risc dels seus fills.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés