Publicat 25/03/2021 09:00CET

Els líders UE discutiran aquest dijous sobre les vacunes de covid-19 i els vetos a les exportacions

   La UE alerta de la "situació dramàtica" de la pandèmia a Europa per un repunt dels casos

   BRUSSEL·LES, 25 mar� (EUROPA PRESS) -

   Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) discutiran aquest dijous com augmentar la producció de vacunes de Covid-19 en territori europeu davant el fiasco pels retards de la farmacèutica AstraZeneca en l'entrega de dosis. Brussel·les ha elevat la pressió a la proveïdora amb una proposta pensada per reforçar el control de les dosis exportades a països com el Regne Unit, i que els líders examinaran amb cautela pels dubtes que ha generat.

   Els 27 no avancen al ritme previst en les seves campanyes de vacunació, entre d'altres raons pels problemes de proveïment i els dubtes sobre els riscos de la vacuna d'AstraZeneca --que l'EMA ha declarat finalment "efectiva i segura"--. Això fa perillar l'objectiu fixat perquè d'aquí a l'estiu el 70% de la població adulta de la UE estigui immunitzada i es pugui pensar a reactivar el turisme.

   També exploraran com fer més transparent i predictible la cadena de producció i subministrament de les vacunes, davant el malestar pel fet que la UE sigui un dels principals exportadors d'aquests fàrmacs però, a canvi, no hagi rebut carregaments des de cap dels països tercers on les farmacèutiques contractades tenen fàbriques.

CONTROL A LES EXPORTACIONS

   Des del febrer passat la UE compta amb un mecanisme per reforçar el control de les exportacions de vacuna que permet a la Comissió Europea i a les autoritats nacionals bloquejar la sortida de carregaments a tercers països si el laboratori que els envia no està complint els seus compromisos contractuals amb els països de la UE.

   Els països veuen amb bons ulls aquest mecanisme perquè dona més transparència al procés de producció i permet saber on es produeixen els fàrmacs i a on s'envien, per la qual cosa s'espera que donin suport a la pròrroga adoptada per Brussel·les per aplicar-la fins a almenys el proper mes de juny.

   No obstant això, la capitals observen amb cautela i certs dubtes la modificació que proposa la Comissió Europea perquè aquest mecanisme es pugui utilitzar també per impedir les exportacions d'empreses que sí que compleixen els contractes amb la UE, si Brussel·les considera que està en risc la "seguretat de proveïment" dels 27.

   La cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, que fa una setmana ja va amenaçar el Regne Unit amb bloquejar les exportacions de vacunes a aquest país si no corresponien amb reciprocitat, defensarà davant els líders que s'apliquin criteris de reciprocitat i proporcionalitat en decidir sobre cada petició d'exportació.

   S'espera que alguns països plantegin les seves queixes pel que --sostenen-- és un repartiment desigual de les dosis de què disposa la Unió Europea perquè no se segueix estrictament el criteri de població. Davant d'això, l'Executiu comunitari sosté que el repartiment és equitatiu i que els Estats membre poden decidir ajustos de manera bilateral.

   El mandatari austríac, Sebastian Kurz, ha liderat aquestes crítiques amb missatges que han irritat altres socis i a Brussel·les, on diferents fonts recorden que Àustria va preferir fiar la major part del seu proveïment a AstraZeneca i va descartar la compra a altres farmacèutiques amb les quals la UE va negociar. Això ara la col·loca ara en una situació "molt difícil".

SITUACIÓ "DRAMÀTICA" PEL COVID-19

   Per a la UE, l'estratègia de vacunació segueix sent la clau per frenar la pandèmia. En aquest sentit, la cimera servirà per repassar també la coordinació en altres mesures contra el coronavirus, en un moment en el qual la situació epidemiològica és "dramàtica" als països europeus, en paraules de la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

   El dia abans de la cimera, la comissària va recordar que el nombre de contagis estan augmentant de nou a la majoria de països de la UE. En 15 han augmentat les hospitalitzacions i en vuit han pujat fins i tot la taxa de morts. En aquest context, països com Alemanya o Bèlgica han endurit les seves mesures restrictives amb tancaments de diverses setmanes de comerços o escoles.

   En aquest context, s'espera que els mandataris formalitzin també l'inici dels treballs tècnics en el marc del Consell per preparar d'aquí a juny el certificat d'immunitat que permeti reactivar la llibertat de moviment dels europeus de cara a la temporada d'estiu, amb l'objectiu de reactivar el turisme.

   Els 27 estan d'acord en què es compti amb un document que reuneixi informació mèdica del titular rellevant per al control de la pandèmia, en concret si ha estat vacunat, té anticossos perquè ha superat la malaltia o té una PCR recent que demostri que no està contagiat.

   La cita de líders, que havia de ser presencial però finalment serà telemàtica per l'evolució de la pandèmia, inclou en la seva agenda assumptes de política exterior, entre els quals destaca un punt d'informació sobre la relació amb Putin i una discussió sobre les relacions amb Turquia i les opcions per relaxar la tensió amb Ankara.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés