Publicat 29/06/2015 16:14

Els laboratoris del Vall d'Hebron processen 18.000 mostres diàries amb alta tecnologia

Un dels més grans d'Espanya i d'Europa

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

Els Laboratoris Clínics de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona processen 18.000 mostres diàries gràcies a la utilització de tecnologia robòtica puntera, que actualment ja funciona a ple rendiment després d'un procés d'integració d'equips, ha informat el centre en un comunicat aquest dilluns.

La complexitat de l'equipament, convertit en referent de l'Estat, ha obligat a assajar combinacions d'analitzadors fins ara inexistents, que van obligar a fer nous dissenys en les cadenes de transport, fet que les converteix en les primeres a escala mundial.

Els enginyers van haver de desenvolupar braços robòtics de connexió a analitzadors per a les cadenes, amb una velocitat de transport quatre vegades superior als existents, cosa que ha representat un important repte, ha destacat el director dels laboratoris, Ernesto Casis, que ha insistit que "és la primera vegada en el món que s'assaja aquesta combinació d'instruments".

Els nous laboratoris van passar de rebre 50.127 peticions l'abril de l'any passat a més de 127.000 després de la integració dels laboratoris de Manso i Bon Pastor, fet que suposa el processament a l'àrea preanalítica d'unes 380.000 mostres al mes i el converteix en el laboratori públic "més gran de l'Estat i un dels més grans d'Europa", segons Cassis.

Per a l'arribada d'aquestes mostres al laboratori s'han establert deu rutes diàries, una de tarda i una especial els dijous, i cal destacar que també es reben mostres procedents de 14 centres extractors que no pertanyen a l'institut Català de la Salut (ICS), amb missatgeria pròpia.

El sistema d'anàlisi suposa un gran control de les mostres en el laboratori, que a l'àmbit central disposa de cinc grans cadenes: dues cadenes per a mostres de sèrums on es realitzen les tècniques de bioquímica de rutina i d'immunoquímica automatitzada, dues cadenes per a les tècniques de rutina d'hematologia i una cadena per a tècniques de coagulació per les quals passen fins a 6.000, 5.000 i 2.000 tubs al dia respectivament.

A més, disposa de dues cadenes més petites per a l'anàlisi d'orina, amb fins a 2.000 mostres al dia, ha assenyalat el director de l'equipament, que també té àrees no automatitzades que requereixen de procediments manuals més complexos.

8.720 METRES QUADRATS

Aquests ocupen una superfície de 8.720 metres quadrats, distribuïts en tres edificis adjacents, on es troben els serveis d'Anatomia Patològica, Bioquímica, Genètica, Hematologia, Immunologia, Microbiologia i el Core Lab, on s'ha realitzat inversió tecnològica més elevada, convertint-lo així en un dels laboratoris més avançats d'Europa.

Aquests laboratoris atenen més de 6.000 sol·licituds diàries, xifra que representa la recepció de 15.000 a 18.000 mostres i el processament de 65.000 determinacions per dia, aproximadament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés