Publicat 24/5/2020 12:57:04 +02:00CET

Els 'irregulars' a Catalunya poden obtenir la targeta sanitària en la pandèmia

Una persona sense llar dormint al carrer, prop de l'Estació de Sants de Barcelona, durant la nit del recompte de persones sense sostre organitzada per la Fundació Arrels el passat 14 de maig del 2020, durant l'epidèmia del coronavirus.
FUNDACIÓ ARREL

   ONGs celebren que s'accedeixi a la sanitat sense empadronar-se però lamenten que sigui temporal

   BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

   Les persones en situació irregular a Catalunya poden obtenir per primera vegada, a causa de l'estat d'alarma per coronavirus, el Codi d'Identificació Personal (CIP) de la Targeta Sanitària Individual (TSI) sense necessitat d'estar empadronats, han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Salut.

   La Generalitat ha obert, com indica la pàgina web del Servei Català de Salut (CatSalut), aquest "sistema d'acreditació extraordinària" que es pot tramitar telemàticament i que dóna accés, entre altres coses, a l'atenció sanitària en hospitals i centres d'atenció primària (CAP), i a les mascaretes gratuïtes i medicines subvencionades en les farmàcies.

   Segons han explicat a Europa Press experts i ONGs, poder sol·licitar el CIP sense necessitat de padró obre la porta de la sanitat pública i els serveis socials a persones que estaven generalment excloses del sistema, com immigrants sense papers i persones sense llar.

   Fins ara les prestacions del CatSalut només eren accessibles per a les persones en situació irregular després de tres mesos d'empadronament a Catalunya, excepte embarassades i menors o en cas d'urgència o accident greu.

   L'investigador del Barcelona Centre for International Affairs (Cidob) i expert en migracions Francesco Pasetti ha dit que "la sanitat és un dret garantit formalment, però en la pràctica el camí és més complicat, i molta gent se'n queda fora".

UNA MESURA TEMPORAL

   La decisió, que respon a la impossibilitat de tramitar-ho físicament i als problemes per empadronar-se en el confinament, ha estat acollida amb satisfacció per les entitats d'atenció als migrants consultades per Europa Press, encara que han lamentat el caràcter temporal de la mesura.

   L'activista Roser Añó, de les plataformes Jo Sí Sanitat Universal i Papers i Drets per Tothom, ha dit que "és un gran gest que s'hagi obert la targeta sanitària telemàtica, però què passarà amb aquesta gent quan acabi la pandèmia?".

   I la representant de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (Pasucat), Anna Martínez, ha parlat en el mateix sentit: "Entenem que quan acabi l'estat d'alarma els sol·licitants de la targeta hauran d'acreditar que estan empadronats i tornarem al mateix problema".

EL PROBLEMA DEL PADRÓ

   Accedir al padró --i per tant, a la targeta sanitària-- resulta, segons Francesco Pasetti (Cidob), molt difícil per a les persones en situació irregular, a causa de l'heterogeneïtat de criteris de les autonomies --que tenen la competència de salut--, els municipis --encarregats d'empadronar-- o els mateixos CAP.

   "També existeixen múltiples barreres administratives, idiomàtiques i, fins i tot, por a empadronar-se", segons l'expert, i ha explicat que, sense aquest tràmit, les ajudes mai arriben als migrants irregulars.

   Anna Martínez (Pasucat) ha assegurat que, "encara que des del 2015, i fins i tot des del 1997, tot el qui visqui en un municipi ha de poder empadronar-se, molts ajuntaments ho bloquegen", ja que la llei exigeix un arrelament als sol·licitants que dóna lloc a moltes interpretacions.

   Per això, Martínez ha lamentat especialment la paralització del nou reglament de la llei d'universalització de l'assistència sanitària a Catalunya, que ha quedat pendent a causa de l'epidèmia del coronavirus i que les entitats confien que defineixi millor l'arrelament i protegeixi els 'irregulars'.

   Mentrestant --ha explicat Roser Añó-- molts municipis impedeixen que persones que viuen al carrer, en 'infrahabitatges' i, fins i tot, rellogades en un pis, puguin accedir al padró; encara que altres ciutats com Barcelona permeten l'empadronament sense domicili fix.

VULNERABLES

   Segons Franceso Pasetti, "en condicions normals, els 'irregulars' ja són el col·lectiu més vulnerable de la societat; però aquesta situació s'ha agreujat amb l'epidèmia del coronavirus" per culpa de la destrucció d'ocupacions ocupades per migrants, o el bloqueig de peticions d'asil.

   "Abans de l'epidèmia ja hi havia 100.000 sol·licituds d'asil pendents a Espanya, amb un 5% d'acceptació; si el sistema ja estava col·lapsat aleshores, ara més", i ha recordat que els permisos de residència poden caducar si es perd l'ocupació.