BARCELONA 14 nov. (EUROPA PRESS) -
Els immigrants se senten més ben acollits a Barcelona que a Estocolm, segons revela un estudi sociològic liderat per Zenia Hellgren, investigadora de GRITIM-Universitat Pompeu Fabra (UPF).
El treball, publicat a la revista 'Ethnic and Racial Studies', examina les percepcions d'inclusió i les oportunitats que tenen estrangers de diversos orígens en aquestes dues ciutats europees.
Els immigrants no-blancs experimenten amb freqüència el racisme i la discriminació, però se senten més acollits i inclosos a Barcelona, on hi ha menys segregació urbana i més barreja ètnica en la vida quotidiana que a Estocolm, conclou l'estudi.
El 63% de les persones immigrants no-blanques que van ser entrevistades se sentien incloses a Barcelona, mentre que a Estocolm, aquest percentatge baixa fins a un 29%.
"Les percepcions dels immigrants i les seves experiències viscudes d'exclusió i discriminació reforcen que fa falta vincular ètnia i classe per comprendre el particular 'desavantatge dels immigrants", segons explica Hellgren, investigadora Marie Curie del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF.
Segons la investigadora, aquestes percepcions també reflecteixen que l'afecció a la ciutat o al veïnat on viuen pot contribuir a generar sentit de pertinença: "En general, els enquestats se senten més inclosos a Barcelona, on cada dia són més freqüents els contactes interètnics que a Estocolm", assegura.
L'estudi s'ha dut a terme a partir d'un total de 81 entrevistes en profunditat fetes a les capitals catalana i sueca, de les quals seixanta amb immigrants, tots amb nivell d'estudis alts i demandants de llocs de treball qualificats, a més de 21 professionals i activistes de l'entorn de la immigració.