Actualitzat 19/01/2018 17:08

Els hospitals catalans reduiran les infeccions quirúrgiques amb un nou programa

Quiròfan de l'Hospital de Bellvitge
CONSELLERIA DE SALUD

Les infeccions hospitalàries afecten al voltant del 7% dels pacients

BARCELONA, 19 Gen. (EUROPA PRESS) -

Els hospitals catalans incorporaran un nou programa de mesures preventives de la Conselleria de Salut per reduir les infeccions quirúrgiques, que vol aconseguir evitar el 50% de les infeccions sanitàries el 2018, després d'aconseguir reduir el 25% en una prova pilot de 2016 en intervencions colorrectals.

Les infeccions hospitalàries afecten al voltant del 7% dels pacients que ingressen en un hospital, uns 10.000 casos anuals, amb una mortalitat atribuïda aproximadament de l'1%, ha explicat en un comunicat aquest divendres el departament.

Es tracta del programa Previnq-Cat --impulsat a través del programa VinCat del Servei Català de la Salut (CatSalut)--, que han presentat aquest divendres a la III Jornada de Prevenció de la Infecció Quirúrgica a l'Hospital de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), davant més de 400 professionals.

DUTXA PREOPERATÒRIA

Entre les mesures que hauran d'aplicar els equips quirúrgics figura la dutxa preoperatòria amb sabó antisèptic; una profilaxi antibiòtica adequada a l'àrea quirúrgica, amb una administració que finalitzi en els 60 minuts anteriors a la incisió, i l'ús correcte del pèl cutani --eliminant-lo només si és necessari, amb una maquineta elèctrica de capçal d'un sol ús--.

També estipula un bon control de la glucèmia perioperatòria i l'aplicació de mesures per mantenir la temperatura corporal del pacient en 36 graus durant tot el procediment operatori.

Es calcula que el 70% de les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària podria evitar-se, ja que estan relacionades amb dispositius i actuacions invasives que molts pacients necessiten, com les sondes, els catèters vasculars, la ventilació mecànica, les intervencions quirúrgiques, les pròtesis i els procediments diagnòstics, per exemple.

Gran part d'aquestes infeccions estan provocades per bacteris resistents als antibiòtics, ja que molts microorganismes han evolucionat per fer-se resistents als fàrmacs hagut de, en molts casos, a un ús inadequat d'aquests --com l'abús i l'automedicació--.

S'estima que a Catalunya les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària tenen un cost econòmic de 30 milions d'euros a l'any, perquè provoquen un increment de la durada de l'estada i un augment de costos de salut per als pacients, els familiars i tot el sistema, sent les bacterièmies de catèter venosos central i les infeccions en cirurgia colorrectal les que comporten més costos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés