Publicat 7/2/2020 18:06:58CET

Els governs balear, català i valencià coordinen estratègies per impulsar l'ús de la llengua

La directora general de Política Lingüística del Govern balear, Beatriu Defior, i els càrrecs homòlegs del govern català i valencià, Ester Franquesa i Rubèn Trenzano, respectivament.
CAIB

PALMA/BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

Catalunya, les Balears i la Comunitat Valenciana han coordinat aquest divendres estratègies per impulsar l'ús del català, com el foment i la sensibilització lingüística en diversos àmbits i la promoció del canvi d'hàbits lingüístics.

Així ho han abordat aquest divendres en una reunió a Barcelona la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes, Beatriu Defior, i els càrrecs homòlegs de la Generalitat catalana i valenciana, Ester Franquesa i Rubèn Trenzano, respectivament.

Durant la trobada també s'ha tractat la presència de la llengua en l'oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals i en la televisió, i proposen la reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques dels tres governs.

Així mateix, Catalunya ha convidat a impulsar conjuntament la 'Ruta de la llengua', que va promoure inicialment l'Associació Amics de les Homilies d'Organyà, que permet conèixer sobre el territori els principals referents històrics de la llengua compartida i visibilitzar la unitat.

D'altra banda, la Viquimarató, Nit Digital, una iniciativa que es duu a terme des del 2013 a Catalunya, conjuntament amb Amical Viquimèdia, s'estendrà als tres territoris en la seva VII edició.

Els responsables de la Política Lingüística també han abordat la cooperació en matèria de promoció europea de la llengua i la participació en la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística.

Finalment, han valorat l'informe del Comitè de Ministres del Consell d'Europa sobre l'aplicació a l'Estat de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries.

Els directors generals han demanat a l'Estat que apliqui les recomanacions d'acció immediata. També s'ha abordat per primera vegada en aquestes reunions les accions per promoure la llengua de signes catalana.

Franquesa ha entregat un exemplar de l'últim Informe de política lingüística, de la Memòria del Consorci per a la Normalització Lingüística i els ha presentat l'informe 'Els usos lingüístics de la població de Catalunya', a partir de l'Enquesta d'usos lingüístics a la població del 2018, i 'Els usos lingüístics als territoris de llengua catalana (2013-2015)'.

Contador