Publicat 28/02/2019 11:55CET

Els gens del cervell canvien segons els aliments ingerits

Tendencia en alimentación: ¿qué producto revolucionará el 2019?
MCCORMICK

BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

Un equip científic del Centre de Regulació Genmica (CRG) a Barcelona ha descobert com els gens del cervell canvien amb els aliments ingerits, i ha constatat que una dieta obesgena --rica en energia-- desencadena canvis en l'expressió dels gens de diferents rees del cervell.

L'estudi, publicat a la revista 'eNeuro', mostra que petits canvis en l'expressió de molts gens es correlacionen amb els canvis físics i de comportament en els ratolins, i aix proporciona pistes sobre com un entorn obesogen pot produir canvis de comportament i també alteracions físiques que condueixen a l'obesitat.

Els investigadors del CRG Ilario de Toma, Marta Fructuoso i Mara Dierssen, en collaboració amb Bartek Wilczynski, de la Universitat de Varsvia, van estudiar com l'expressió gnica canvia en certes regions del cervell associades amb l'equilibri d'energia i recompensa quan els animals ingerien les anomenades dietes 'obesgenes'.

Creien que aquest treball els revelaria per qu els ratolins acabaven tenint sobreps o menjant massa quan tenen accés lliure a una dieta de xocolata.

Fins ara, se sabia molt poc sobre com aquesta dieta condueix a canvis en l'expressió gnica al cervell i com es coordinen aquests canvis.

En la seva investigació, van estudiar els canvis en l'expressió gnica dels ratolins que tenien accés a una dieta rica en energia, i els ratolins als quals se subministrava aquesta dieta van acabar amb sobreps i amb conductes compulsives, de manera similar a com l'obesitat es desenvolupa en els humans.

L'obesitat és un problema creixent a tot el món; als EUA, els experts prediuen que més del 85% dels adults tindran sobreps o seran obesos el 2030.

L'obesitat incrementa substancialment el risc de desenvolupar altres malalties crniques, incloses la diabetis tipus 2, malalties cardíaques i circulatries, depressió, alguns cncers i morts prematures.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés