Publicat 18/03/2020 14:28

Els experts diferencien els símptomes del Covid-19 amb les al·lèrgies

La coordinadora de la XAC i investigadora de l?ICTA-UAB Jordina Belmonte, i el tcnic especialista de la XAC David Navarro
UAB

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 18 març (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Societat Catalana d'Allrgia i Immunologia Clínica (Scaic) han diferenciat els símptomes que presenta el Covid-19 davant els auguris d'alts nivells de pollen per a aquesta primavera, que han pronosticat els investigadors de la Xarxa Aerobiolgica de Catalunya (XAC), de l'Institut de Cincies i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autnoma de Barcelona (icta-UAB), i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB.

Han fixat que en el cas que hi hagi problemes respiratoris "rarament apareix febre ni símptomes gastrointestinals i predominaran la mucositat i la congestió nasal", alguna cosa que és molt menys freqüent en el coronavirus i han precisat que els allrgics al pollen, concretament al de la parietaria, poden patir molsties en el paladar i/o gola, segons ha informat la UAB aquest dimecres en un comunicat.

Encara que no han trobat evidncies que pacients amb asma allrgica puguin "reagudizar" per la infecció, els especialistes han demanat extremar les mesures de prevenció, recalcant la importncia del tractament antiasmtic de base perqu l'asma estigui controlat.

Així mateix, han subratllat que no existeixen proves que l'augment de temperatures freni la propagació del brot, perqu, com han recordat, a pasos com Singapur s'han registrat casos malgrat existir registres i humitat altes.

AVAN DE LA POLLINITZACIÓ

Els experts han assegurat que les pollinitzacions hivernals com el xiprer, l'avellaner i el freixe, entre d'altres, han comenat "aviat i amb molta fora", superant les concentracions mitjanes i que han finalitzat aviat; també així ho han fet les primaverals, com el pi, la parietaria, el plataner, el pollancre i les gramínies, entre uns altres.

Han augurat una durada habitual, sempre que no hi hagi un creixement sobtat de les temperatures i que fossin molt elevades, pluges diürnes perqu s'emportin el pollen de les flors, per, al seu torn, pot provocar que les mateixes flors absorbeixin aquesta aigua i allargui el període de pollinitzacions, i han apuntat a "episodis de vent molt forts procedents d'adreces amb poc pollen".

Les gramínies, segons dades del Scaic, en un 51,6% dels casos són les més predominants en els pacients allrgics, seguit del plataner d'ombra, un 38,7%, i l'olivera, un 35,5%.

La XAC ha indicat que en l'atmosfera catalana els tipus de pollen més abundants són les cupresscies, en un 20,8%, el plataner d'ombra, en un 9,7%, i la parietaria, en un 5,3%, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés