Publicat 29/5/2019 17:50:22 +02:00CET

Els experts en bioètica recomanen "extremar les precaucions" en la compra en línia de menjar i fàrmacs

Experts en bioètica recomanen "extremar precaucions" en compra online de menjar i fàrmacs
EUROPA PRESS

Diverses organitzacions criminals de venda de medicaments estan migrant a aliments més lucratius

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

Diversos experts de l'Observatori de Bioètica i Dret (OBD) de la Universitat de Barcelona (UB) han recomanat a les administracions i ciutadans "extremar les precaucions" en la compra en línia d'aliments i fàrmacs pels riscos personals, per a la salut pública i per a la protecció de dades que existeixen, fins i tot al mercat legal.

Ho han explicat en roda de premsa aquest dimecres els coordinadors del document 'Qüestions bioètiques sobre la venda d'aliments i la dispensació de medicaments en línia', elaborat per diversos experts i diferents disciplines de l'OBD de la UB, amb el suport de La Caixa, que ha posat el focus sobre els problemes actuals en la venda legal, menys explorats que els de la il·legal.

"Falta una cultura ètica per no confondre el consumidor, i una cultura de seguretat de les dades perquè Internet no sigui el salvatge oest", ha explicat el doctor en Dret i Filosofia i professor de la Universitat de Sevilla Manuel López Baroni, que ha coordinat el document juntament amb l'experta en Dret Maria José Plana i el metge Lluís Cabré.

La sotsdirectora de l'OBS, Itziar de Lecuona, ha advertit del "model de negoci opac" que fan servir les plataformes en línia, amb manca d'informació a consumidors, però també perquè venen dades a tercers a grans empreses, amb conseqüències per a la vida dels consumidors però també per a les futures generacions.

Davant d'això, els experts han recordat que només poden comprar-se medicaments en farmàcies, que només poden vendre en línia els que no requereixen recepta, i Plana, advocada i codirectora del màster en Alimentació, Ètica i Dret de la UB, ha cridat a comprovar que els comerços en línia compleixen les normes d'informació que s'esperen dels comerços físics, perquè moltes vegades no les compleixen.

"Com a consumidors, hem de ser conscients dels riscos que ens enviïn un quilo de filets per correu postal", sense refrigeració, davant de la qual cosa ha assenyalat que encara que l'economia col·laborativa --en la qual s'uneixen consumidors per comprar conjuntament-- evita el balafiament, no ha d'anar en contra de la salut pública.

"No fa falta canviar les lleis, apliquem-les", ha recomanat, i ha assenyalat que la ciutadania ha d'estar conscienciada però la responsabilitat és també de les administracions, que han de combatre el frau, i avançar també en què les plataformes de venda es corresponsabilitzin dels productes que tenen.

FALSIFICACIONS I SUBSTÀNCIES IL·LEGALS

Plana ha advertit que a Internet pot haver-hi tot tipus de fraus, com falsificacions, substàncies il·legals i productes caducats, i ha afegit: "Organitzacions criminals que es dedicaven a la venda de medicament estan migrant a la d'aliments, perquè és mes lucrativa i amb menys risc" perquè les multes són menors.

Ha alertat que troben en plataformes digitals fàrmacs en paquets amb més dosi que les que es consumiran, així com vacunes que potser s'han esgotat a les farmàcies, així com "substàncies que no haurien de posar-se a la venda" i que són comprades per musculació.

Plana ha cridat les botigues en línia a fer servir el logotip europeu que permet als ciutadans distingir-les a Internet, i que se li doni la importància visual que mereix, mentre que Cabré ha demanat evitar utilitzar 'apps' pels fraus que tenen lloc de vegades.

PROBLEMA PER A LA SALUT PÚBLICA

Cabré, metge i membre de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona (Comb), ha alertat que Internet propicia que moltes persones s'autodiagnostiquin, i ha alertat que la compra de fàrmacs en plataformes que no són farmàcies "es pot convertir en un problema de salut publica" perquè no es curaran i acabaran a l'hospital.

Encara que actualment no es poden comprar en línia fàrmacs que requereixen medicament, ha augurat que arribarà a fer-se, per la qual cosa és necessari cuidar el com, i sobre la medicina alternativa que sovint s'ofereix en línia, ha afirmat: "No ha d'existir, en tot cas serà complementària", perquè mai no hauria d'abandonar-se la medicina tradicional.

López Baroni ha coincidit en aquesta valoració, i ha reflexionat sobre que es parla de medicina alternativa però "ningú parla de física alternativa, perquè això és parapsicologia, ni de matemàtica alternativa, perquè seria un error".

MÉS PRECARIETAT I MENYS QUALITAT

El filòsof ha indicat que l'anàlisi en la venda en línia posa l'accent en els aspectes negatius de la globalització i la seva deslocalització de la producció, la qual cosa genera que no se sap qui ven un producte, i ha afegit que també "es precaritzen" les condicions de treball i de consum, amb menys qualitat.

"És un tipus de política neoliberal, desregula aquest mercat i això genera molta inseguretat", i desdibuixa categories que sempre han estat clares com ara comerciant-consumidor, en permetre que els ciutadans en venguin, i metge-pacient, i ha recomanat separar la venda dels productes sanitaris de parafarmàcia i de medicina complementària.