Publicat 29/05/2019 17:50

Els experts en biotica recomanen "extremar les precaucions" en la compra en línia de menjar i frmacs

Experts en biotica recomanen "extremar precaucions" en compra online de menjar i frmacs
EUROPA PRESS

Diverses organitzacions criminals de venda de medicaments estan migrant a aliments més lucratius

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

Diversos experts de l'Observatori de Biotica i Dret (OBD) de la Universitat de Barcelona (UB) han recomanat a les administracions i ciutadans "extremar les precaucions" en la compra en línia d'aliments i frmacs pels riscos personals, per a la salut pública i per a la protecció de dades que existeixen, fins i tot al mercat legal.

Ho han explicat en roda de premsa aquest dimecres els coordinadors del document 'Qüestions biotiques sobre la venda d'aliments i la dispensació de medicaments en línia', elaborat per diversos experts i diferents disciplines de l'OBD de la UB, amb el suport de La Caixa, que ha posat el focus sobre els problemes actuals en la venda legal, menys explorats que els de la illegal.

"Falta una cultura tica per no confondre el consumidor, i una cultura de seguretat de les dades perqu Internet no sigui el salvatge oest", ha explicat el doctor en Dret i Filosofia i professor de la Universitat de Sevilla Manuel López Baroni, que ha coordinat el document juntament amb l'experta en Dret Maria José Plana i el metge Lluís Cabré.

La sotsdirectora de l'OBS, Itziar de Lecuona, ha advertit del "model de negoci opac" que fan servir les plataformes en línia, amb manca d'informació a consumidors, per també perqu venen dades a tercers a grans empreses, amb conseqüncies per a la vida dels consumidors per també per a les futures generacions.

Davant d'aix, els experts han recordat que només poden comprar-se medicaments en farmcies, que només poden vendre en línia els que no requereixen recepta, i Plana, advocada i codirectora del mster en Alimentació, tica i Dret de la UB, ha cridat a comprovar que els comeros en línia compleixen les normes d'informació que s'esperen dels comeros físics, perqu moltes vegades no les compleixen.

"Com a consumidors, hem de ser conscients dels riscos que ens envin un quilo de filets per correu postal", sense refrigeració, davant de la qual cosa ha assenyalat que encara que l'economia collaborativa --en la qual s'uneixen consumidors per comprar conjuntament-- evita el balafiament, no ha d'anar en contra de la salut pública.

"No fa falta canviar les lleis, apliquem-les", ha recomanat, i ha assenyalat que la ciutadania ha d'estar conscienciada per la responsabilitat és també de les administracions, que han de combatre el frau, i avanar també en qu les plataformes de venda es corresponsabilitzin dels productes que tenen.

FALSIFICACIONS I SUBSTNCIES ILLEGALS

Plana ha advertit que a Internet pot haver-hi tot tipus de fraus, com falsificacions, substncies illegals i productes caducats, i ha afegit: "Organitzacions criminals que es dedicaven a la venda de medicament estan migrant a la d'aliments, perqu és mes lucrativa i amb menys risc" perqu les multes són menors.

Ha alertat que troben en plataformes digitals frmacs en paquets amb més dosi que les que es consumiran, així com vacunes que potser s'han esgotat a les farmcies, així com "substncies que no haurien de posar-se a la venda" i que són comprades per musculació.

Plana ha cridat les botigues en línia a fer servir el logotip europeu que permet als ciutadans distingir-les a Internet, i que se li doni la importncia visual que mereix, mentre que Cabré ha demanat evitar utilitzar 'apps' pels fraus que tenen lloc de vegades.

PROBLEMA PER A LA SALUT PÚBLICA

Cabré, metge i membre de la Comissió Deontolgica del Collegi de Metges de Barcelona (Comb), ha alertat que Internet propicia que moltes persones s'autodiagnostiquin, i ha alertat que la compra de frmacs en plataformes que no són farmcies "es pot convertir en un problema de salut publica" perqu no es curaran i acabaran a l'hospital.

Encara que actualment no es poden comprar en línia frmacs que requereixen medicament, ha augurat que arribar a fer-se, per la qual cosa és necessari cuidar el com, i sobre la medicina alternativa que sovint s'ofereix en línia, ha afirmat: "No ha d'existir, en tot cas ser complementria", perqu mai no hauria d'abandonar-se la medicina tradicional.

López Baroni ha coincidit en aquesta valoració, i ha reflexionat sobre que es parla de medicina alternativa per "ningú parla de física alternativa, perqu aix és parapsicologia, ni de matemtica alternativa, perqu seria un error".

MÉS PRECARIETAT I MENYS QUALITAT

El filsof ha indicat que l'anlisi en la venda en línia posa l'accent en els aspectes negatius de la globalització i la seva deslocalització de la producció, la qual cosa genera que no se sap qui ven un producte, i ha afegit que també "es precaritzen" les condicions de treball i de consum, amb menys qualitat.

"És un tipus de política neoliberal, desregula aquest mercat i aix genera molta inseguretat", i desdibuixa categories que sempre han estat clares com ara comerciant-consumidor, en permetre que els ciutadans en venguin, i metge-pacient, i ha recomanat separar la venda dels productes sanitaris de parafarmcia i de medicina complementria.