Publicat 09/12/2014 14:15

Els excessos nadalencs comporten una mitjana d'augment de pes de fins a 4 quilos

Turrón mazapán dulce
Foto: PRODULCE

MADRID, 9 Dic. (EUROPA PRESS)

Els excessos en els àpats de Nadal comporten una mitjana d'augment de pes de fins a 4 quilos per la qual cosa els experts recomanen evitar atipar-se i ingerir només la quantitat d'aliments que necessita el cos per mantenir les funcions vitals, l'activitat física i el nivell d'esport que es faci.

   Atipar-se molt de menjar té diverses conseqüències negatives per a la salut, ja que suposen un consum de moltes calories en un període curt de temps, augmenten la sensació d'inflor i malestar generalitzat, les digestions es fan molt pesades i es prolonguen al llarg de tot el dia i de la nit, i fins i tot es poden produir vòmits si la quantitat d'aliments és excessivament elevada.

   Per aquesta raó, la nutricionista dels Hospitals Universitaris HM Montepríncipe i HM Torrelodones, Aránzazu Perales, aconsella fer àpats moderats. "Cap aliment en excés és bo i tenim diversos dies de celebracions, pel que podem seleccionar un dia per a cadascun dels nostres aliments nadalencs preferits. D'aquesta manera, al final de les vacances haurem provat tot sense haver comès excessos".

   A més és freqüent que algunes persones es posin a dieta uns dies abans d'aquestes dates per poder menjar més a gust després, però aquesta no és la millor opció, fins i tot pot tenir efecte contrari, doncs aquest hàbit no és saludable i sense estar assessorats per un expert és possible que es guanyi pes en comptes de perdre'l per no fer un equilibri correcte dels aliments que es consumeixen i de la despesa d'energia que es realitza.

QUÈ S'HA DE MENJAR?

   En aquests dies cal gaudir de les reunions familiars i els àpats especials, però sempre buscant un equilibri. Per això cal consumir un volum adequat d'aliments que aportin sacietat amb un aporti adequat de nutrients. Per exemple, de primer plat, Perales, proposa prendre plats rics en verdures, ja siguin en forma de cremes, rostides o al vapor. I de segon, una carn o peix però en racions més petites.

   En aquestes vacances també s'abusa de torrons i altres dolços i establir un límit, sobretot als nens, és complicat. Cal intentar buscar un punt mitjà i procurar controlar la seva ingesta entre hores, ja que un consum excessiu pot fer que després no tinguin fam en els principals àpats del dia.

   A més, "en el cas de les persones diabètiques els torrons sense sucre són una bona opció, però tampoc cal abusar d'ells i les quantitats han de ser moderades i similars a les de persones no diabètiques", ha apuntat la nutricionista. Precisament les persones amb algunes patologies com la diabetis, sobrepès o obesitat, són les que han de tenir més cura aquests dies i intentar controlar el seu pes i la ingesta de productes hipercalòrics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés