Publicat 20/03/2019 12:34CET

Els estats de la UpM ajudaran a millorar l'accés a l'aigua potable a la regió

Aixeta, aigua
EUROPA PRESS - Archivo

L'Agenda de l'Aigua inclou recomanacions per aprofitar les inversions

BARCELONA, 20 mar� (EUROPA PRESS) -

Els 43 pasos de la Unió pel Mediterrani (UpM) han donat suport a una Agenda de l'Aigua i una estratgia financera per ajudar a millorar l'accés a l'aigua potable a la regió, en qu hi ha més de 180 milions de persones afectades per l'escassetat d'aigua, ha explicat en un comunicat aquest dimecres.

La regió mediterrnia és una de les 25 zones més afectades pel canvi climtic al món --segons el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climtic (IPCC, en angls)--, una preocupació davant de la qual la unió ha aprovat aquestes mesures, en línia amb la declaració ministerial de la Valletta 2017.

El subsecretari general d'Aigua i Medi ambient de la UpM, Miguel García-Herraiz, ha afirmat que l'Agenda de l'Aigua perseguir garantir l'accés a l'aigua potable, "especialment dels més vulnerables, com un dret hum fonamental".

"A través d'aquest enfocament regional, també tenim en compte una perspectiva d'igualtat de gnere, la participació activa dels joves, la transparncia i una millor rendició de comptes en el sector hídric. Hem de continuar treballant junts per complir veritablement els nostres compromisos i potenciar els nostres resultats", ha dit.

Els estats han constatat la necessitat d'un dileg regional per afrontar els reptes hídrics comuns, per la qual cosa la UpM organitzar una srie de tallers a tota la regió per presentar l'Agenda de l'Aigua i fomentar l'intercanvi de millors prctiques sobre estratgies financeres, en particular sobre com atreure inversions per al sector hídric.

Les consultes amb els estats membres de la UpM han estat constants per garantir que l'agenda adoptada respongui les necessitats de tots els pasos i el benefici que una dimensió regional pot aportar als esforos nacionals, i s'examina també la manera en qu poden encaixar amb les prioritats dels pasos.

Les polítiques i inversions que poden ajudar els pasos de la UpM a assolir economies més segures per a l'aigua i resilients al clima inclouen una millor planificació per a l'assignació de recursos hídrics, l'adopció d'incentius per augmentar l'eficincia hídrica i les inversions en infraestructura per garantir el subministrament i disponibilitat d'aigua.

QUATRE PRIORITATS

Adoptar un enfocament transversal ha estat part de l'esfor constant de la UpM, ats que la majoria dels reptes relacionats amb l'aigua estan relacionats, i per exemple l'agricultura representa el 70% del total d'extraccions mundials d'aigua dola, i és clau per a tota la cadena de subministrament agroalimentria.

L'Agenda de l'Aigua estableix una srie de recomanacions tcniques i financeres per aprofitar les inversions i millorar l'accés a l'aigua a la regió, al voltant de quatre prioritats: aigua, aliments i ecosistemes; aigua, ocupació i migració; condicions sanitries i higiniques, i aigua i acció climtica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés