Actualitzat 06/06/2014 14:18

Els espanyols van contribuir "significativament" a Normandia segons el periodista Daniel Arasa

Daniel Arasa, Periodista Y Pte.Del Grup D’Entitats Catalanes De La Família (GEC)
GEC

BARCELONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

Aquest divendres es compleixen els 70 anys del 'Dia D', el desembarcament de les tropes aliades a Normandia (França), episodi clau per a la derrota de les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial, i en aquesta operació militar, ciutadans espanyols van contribuir "significativament", com ha rememorat el periodista i assagista català Daniel Arasa.

"Malgrat que Espanya era un país neutral, hi havia una presència significativa d'espanyols" en les tropes aliades, ha explicat Arasa, en declaracions a Europa Press.

Entre ells, destaca un grup de soldats espanyols enrolats a l'exèrcit britànic i que van ser els primers a alliberar París el 25 d'agost del 1944, i també l'agent doble Joan Pujol, d'origen barceloní, que tenia el sobrenom de 'Garbo' per als aliats i 'Arabel' per a les tropes nazis.

"Va ser un espia doble que treballava per als alemanys i per als anglesos, i que va aconseguir enganyar-los", al fer-los creure que el desembarcament dels aliats no es faria per Normandia, sinó per Calais.

Aquesta informació falsa va permetre convèncer Adolf Hitler que el desembarcament dels aliats es faria més tard i en un altre lloc, el que va ser decisiu perquè els aliats aconseguissin reduir a les tropes alemanyes amb més facilitat i consolidar les seves places després d'arribar a la costa francesa.

D'altra banda, també hi havia la 'Number 1 Spanish Company', que incloïa uns 200 soldats espanyols integrats a l'exèrcit britànic, que van actuar com "un cos auxiliar, que més que combatre van cavar trinxeres" i tasques logístics.

Arasa també ha posat en valor la contribució que van tenir els espanyols a la Resistència francesa: "La voladura de ponts i de línies ferroviàries va impedir i va endarrerir el trasllat de tropes alemanyes cap a Normandia", el que va ajudar a la consolidació militar dels aliats.

Un dels episodis més durs que es va viure a França després del desembarcament dels aliats va ser la matança al poble d'Oradour-sud-Glan, situat a la regió de Llemotges, on van ser metrallades, cremades i afusellades més de 600 persones, entre elles una vintena d'espanyols: "Els alemanys ho van fer perquè es pensaven que allà hi havia amagat un oficial".

Pel que fa a la capitulació de París, els primers a entrar a la ciutat van ser la Segona Divisió Blindada de l'exèrcit francès, de la qual formava part 'la Novena Companyia', formada gairebé exclusivament per espanyols que havien combatut amb els republicans en la Guerra Civil.

"Van ser els primers a entrar a París, i en els seus carros i vehicles de combat portaven els noms de batalles de la Guerra Civil, "com Madrid, Guadalajara i Ebre", entre d'altres.

Daniel Arasa i Favà (Tortosa, 1944) ha dedicat bona part de la seva trajectòria al periodisme i ha escrit diversos llibres sobre història contemporània i memòria històrica, com 'Els catalans de Churchill', 'Españoles en la Guerra del Pacífico', 'Los españoles de Stalin', 'Católicos del bando rojo', entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés